Caz fara precedent in Republica Moldova. Doua kilograme de uraniu de contrabanda au fost descoperite intr-un garaj din Chisinau. Este vorba de o cantitate cat a opta parte dintr-o bomba atomica, iar valoarea lotului a fost estimata la noua milioane de euro. Nu se stie deocamdata de unde provine uraniul si nici unde urma sa ajunga contrabanda.

Publicat:24.08.2010, 12:09

Se presupune ca materialul radioactiv a fost introdus in tara prin contrabanda acum o luna. Suspectii dispuneau de aproape 2 kilograme de
uraniu, pe care ar fi intentionat sa-l vanda cu 9 milioane de euro. Banuitii au intrat in vizorul oamenilor legii in momentul in care  cautau canale de export in tarile interesate de prelucrarea uraniului.

Politia suspecteaza 7 persoane domiciliate in Chisinau, trei dintre care cu antecedente penale. In lista suspectilor sunt si doi fosti angajati ai Ministerului de Interne, care acum sunt pensionati. Acestia pastrau uraniul intr-un garaj.

Cele aproape doua kilograme de uraniu se afla acum intr-un container la Serviciul Situatii Exceptionale. Politia a transmis mostre la Centrul de investigatii atomice din Germania, pentru a afla tara de origine si componenta materialului radioactiv.

Uraniul este folosit in reactoarele atomice la producerea energiei electrice, dar si la fabricarea armelor de distrugere in masa. Pentru o bomba atomica sunt necesare 16 kilograme de uraniu.