Inca un caz de rabie a fost inregistrat intr-o localitate din Causeni. Infectia a fost depistata la o bovina. Medicul veterinar a anuntat specialistii, iar toate persoanele care au intrat in contact cu animalul au fost vaccinate la timp si sunt in afara oricarui pericol.

Publicat:07.09.2019, 20:39

Cazul de rabie a fost inregistrat la o vaca din satul Opaci, raionul Causeni. Stapanii animalului au observat semne de boala si au chemat medicul veterinar. Toate persoanele care au intrat in contact cu animalul, e vorba de 9 adulti si 2 copii, au fost vaccinate si sunt acum in siguranta. 

Specialisti atentioneaza ca imunizarea, care este administrata gratuit, se face imediat dupa muscatura, iar odata cu aparitia simptomelor precum durerea la locul muscaturii, urmata de tuse si febra, vaccinul nu mai este eficient.  

„Nu trebuie sa subapreciem plaga, chiar daca ne pare ca este o singura leziune,trebuie sa ne adresam medicului pentru tratament.”

Pana a fi administrat vaccinul, imbolnavirea cu rabie poate fi prevenita daca spalam imediat rana cu multa apa şi sapun.

„Spalarea plagii este foarte importanta, asta o poate face si persoana infectata.”

De la inceputul anului, la Causeni au fost inregistrate 188 de cazuri de atacare a oamenilor de catre animale. Circa de 33 de procente din persoanele infectate cu rabie sunt copii, iar sursa principala de raspandire a bolii sunt cainii. 

„In fata mea a fost atacata dimineata o femeie.”

„Tot ne ferim si ne pazim sa nu fim muscati. De boli trebuie sa ne pazim.”

Anul acesta au fost confirmate trei cazuri de rabie la animale, sursele de infectare fiind o pisica, un caine si o bovina. In iulie, un baietel de 11 ani a decedat dupa ce a fost muscat de un caine. Potrivit datelor oficiale, anual în lume, mor apoape 59.000 de oameni din cauza rabiei. 40 la sută dintre acestia sunt copii sub 15 ani, iar cainii sunt sursa infectiei în 90 la sută din cazuri.