Cei mai multi dintre pensionarii din Republica Moldova traiesc la limita existentei. Au muncit din greu o viata intreaga, iar acum se plang de o pensie care este cu mult sub pragul minim de supravietuire. Facturile pentru consumul de gaze si caldura sunt o povara pentru varstnici. Si pentru ca pensia nu le ajunge, sunt nevoiti sa munceasca pentru cativa banuti.

Publicat:20.03.2023, 20:27

Matusa Ioana se intorcea de la posta. Tocmai isi primise pensia de putin peste 2000 de lei, dupa mai bine de 40 de ani lucrati in institutii de stat.

„- Iata uitati-va ca nu zic minciuni.
- Cu 2000 de lei poti sa traiesti azi? Eu doar le-am primit si cand m-am uitat parca mi le-au furat, dar eu am fost doar la magazin.”

Femeia a facut piata luna trecuta si s-a aprovizionat cu legume, mai putin fructe. 

„- Vreau si eu si kiwi si portocale ca si eu sunt om, am lucrat o viata, am crescut trei copii.
-In drum spre casa, ne-am oprit la magazinul din preajma, de unde matusa Ioana a luat trei produse - paine, ulei si zahar.”

O sa iau o paine, nu stiu ce altceva, e foarte scump tot pentru buzunarul meu.

Femeia isi incalzeste casa cu lemne si spune ca are noroc de copii, care o ajuta sa-si achite restul facturilor, de altfel nu s-ar descurca.

„- Iata lumina, si iata asa traim noi, slava Domnului.
- Cine n-are batrani sa-i cumpere, ca ei ofera povete. Dar la noi in Moldova, vor sa ne ucida cu aceasta pensie. Dar cu ce sa cumperi lemne, sa platesti gazul, lumina si ce mai ramane – nimic!”

Ecaterina Busuioc este la pensie de 13 ani si in fiecare luna primeste suma de peste 6000 de lei, bani pe care ii imparte cu greu ca sa ajunga toata luna.

Ecaterina BUSUIOC, PENSIONARA:3000 am platit acum facturile, celelalte pe mancare si medicamente.”

Aceeasi suma primeste si Grigore. Jumatate din pensie este alocata pentru facturi, iar de trai nu mai ajung bani.

„- Comunale, apa, incalzire.
- Ma ajuta copiii, cu asa pensie trebuie sa stam flamanzi. - Banii nu mai raman nimic, toti se duc. Si medicamente trebuie.”

Conform datelor Casei Nationale de Asigurari Sociale, de la inceputul anului in Republica Moldova erau inregistrati peste 675 de mii de beneficiari de pensii, dintre care peste 430 de mii sunt femei si peste 244 de mii barbati.

BENEFICIARI DE PENSII

          TOTAL    675.674

          FEMEI    430.870

          BARBATI  244.804

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.