La doar o zi dupa redeschidere, o scoala din Anenii-Noi a fost inchisa. Institutia a fost plasata in carantina dupa ce o profesoara a fost testata pozitiv la Covid. Toti pedagogii sunt in autoizolare si vor face lectii on-line de acasa. Dar cum, cand nu toti elevii din sat au acces la internet? 

Publicat:02.09.2020, 20:38

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: "Gimnaziul din satul Serpeni, Anenii Noi a fost inchis si plasat in carantina dupa ce o profesoara a fost testata pozitiv la coronavirus. Aceasta a fost transportata la spital duminica, iar peste o zi a aflat rezultatul. Desi institutia este deschisa, aici nu se afla nici elevi, nici profesori caci invatamantul are loc online. Accesul este ingradit cu o banca."

Profesoara sufera de o forma usoara a bolii si se trateaza acasa. Ultima data, ea a fost la scoala pe 26 august. Atunci a contactat cu mai multi colegi de ai sai.

Eugenia BOTNARI, DIRECTOAREA GIMNAZIULUI DIN S. SERPENI: "Noi am pregatit institutia pentru 1 septembrie, dar din marea nefericire, am auzit ieri dupa masa ca este confirmat un caz de contaminare cu covid."

Ceilalti 17 profesori sunt plasati in autoizolare si vor preda de acasa, online. Autoritatea locala sustine ca toata comunitatea s-a pregatit mult pentru a-si relua activitatea si nu s-a gandit nimeni ca totul se va opri atat de repede.

Elena NICOLAEVA, PRIMARUL S. SERPENI: "Este situatia pandemica din tara, din pacate cred ca asta o sa urmeze si in alte institutii cu parere de rau. Nu am putut sa prevenim, ca e vorba de o viroza, un contact in aer."
 Astfel, cei peste 250 de elevi vor invata de la distanta cel putin 10 zile. Directoarea ne-a spus ca circa 30 de copii nu au aces la calculator, iar profesorii fac tot posibilul ca sa ii integreze in proces. 

Eugenia BOTNARI, DIRECTOAREA GIMNAZIULUI DIN S. SERPENI: "Atunci recurg la telefonul fix sau mobil si incearca sa le explice temele, macar ceva, ceva."
Familia Boboc din Serpeni are 5 copii. Parintii muncesc din greu pentru a le oferi strictul necesar. Au un singur laptop pentru toti, pe care il ia fiica mai mare cu ea, la studii la Ungheni. Cei mici folosec de telefoanele mobile pentru a invata online. 

Parintii si-ar dori sa-i stie asezati in banci. 

Sergiu BOBOC, TATA: "Daca se intampla ca de coronavirus se imbolnavesc si profesori si ii ia salvarea, noi nu suntem de vina."
 Daca timp de 10 zile nimeni nu va prezenta simptome, la scoala din Serpeni se va reveni la invatamanul cu prezenta elevilor in clase, dar daca cineva va prezenta simptome, carantina va fi prelungita.