Salmonella este cauza intoxicatiei a oamenilor care au petrecut la o nunta, intr-un restaurant din capitala, acum cateva zile. Investigatiile de laborator au confirmat prezenta bacteriei la 11 pacienti. Medicii au mai multe versiuni despre cum a fost transmisa bacteria.

Publicat:15.08.2019, 17:45

Investigatiile de laborator efectuate de Centrul de Sanatate Publica din Hancesti arata ca 11 pacienti, care au ajuns la spitalul raional din Cimislia, sunt infectati cu salmonella. Medicii au cateva versiuni privind calea de transmitere a bacteriei.

Ion BARCA, MEDIC EPIDIMIOLOG, ANSP: "Poate sa fie prin intermediul materiei prime, care nu a fost bine prelucrata in timpul prepararii sau poate sa fie de la o persoana bolnava." 

Medicii nu au vrut sa se expuna privind cauza intoxicatiei a celor 30 pacienti, care ajuns la spitalul de boli infectioase din capitala. Specialistii spun ca deocamdata nu sunt gata rezultatele de laborator. In acest sens, pentru cei care planifica orgnizarea festivitatilor in localuri si restaurante, cei de la ANSA vin cu unele recomandari.

Ion BARCA, MEDIC EPIDIMIOLOG, ANSP: "Se interzice organizarea festivitatilor in locarurile neautorizate si in cele care lipsesc conditii elimentare de igiena. Nu se recomanda preparea bucatelor cu 2, 3 zile inaite de festivitate, folosirea oulelor de gaina si rata gasca, fara prelucrarea termica." 

In total, 52 de persoane, inculsiv doi copii, s-au intoxicat dupa ce au petrecut la o nunta intr-un restaurant din capitala sambata trecuta. Cei din administratia localului au refuzat sa comenteze situatia. Mirelui, insa, i-ar fi spus ca oamenii s-ar fi intoxicat de la dulciurile aduse de organizatorii petrecerii. Salmonella se manifesta prin voma, diaree, febra si slabiciuni. Simptomele pot aparea de la 6 la 72 de ore dupa infectare. Boala duce in unele cazuri la deces.