Vechi de aproape 200 de ani, Arcul de Triumf din centrul capitalei se ruineaza vazand cu ochii. Mai multe pietre din coloane s-au desprins si au aparut fisuri. Cei din primarie strang din umeri si spun ca nu stiu cui ii apartine monumentul si ce institutie ar trebui sa se ocupe de renovari.

Publicat:21.08.2019, 20:05

Elena SUVAC, REPORTER PRO TV: „Putem urmari cum unul dintre cele mai importante monumente istorice din inima Chisinaului, Arcul de Triumf, practic se darama. Pietrele se desprind, transformand coloanele intr-un mozaic. Unele au cazut deja, asa ca spatiile au devenit un loc pentru gunoi.”

Asa arata acum Arcul de Triumf, ridicat acum doua secole. Fisuri mici si mari pot fi observate pe suprafata constructiei, dar si pietre care se desprind. 

“E un monument istoric. Este admirat de turisti, multi fac poze. Autoritatile ar fi trebuit sa trateze cu seriozitate acest monument si sa-l renoveze.”

“Veneam cu colegii din parc si am vazut aceste fisuri. Cand am trecut nu mi-a parut deloc frumos. Mizeria asta, tigari, servetele...”

“Trebuie reparate. Ele se demoleaza si nimeni nu are grija. Este si muzeul de pe strada Stefan cel Mare care se demoleaza.”

Si in prezent, Arcul de Triumf este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice de turistii, care vin in tara noastra. Astazi, admirand arcul am gasit un grup de americani. Stranii s-au aratat dezamagiti ca acesta a fost lasat de izbeliste.  

Jim, TURIST: “Arata ca Arcul de Triumf din Paris. Trebuie reparat, pentru ca ar putea cadea. Este o structura foarte frumoasa.”

Functionarii de la primarie recunosc ca Arcul de Triumf a ajuns in aceasta stare pentru ca, de 10 ani, nu a mai fost renovat. Surprinzator este ca monumentul a ramas practic al nimanui, intrucat responsabilii nu stiu ce institutie ar trebui sa se ocupe de lucrari. 

Alexei TURCANU, ARHITECT SEF INTERIMAR:  “Aceasta constructie nu este luata la evidenta de nicio structura, nici structura municipala nici de stat. Ar trebui sa fie in grija autoritatilor, dar nu este clar care structura trebuie sa intretina acest monument.”

Arcul de Triumf a fost construit in anii 1840-1841 pentru a comemora victoria armatelor rusesti in razboiul ruso-turc. In interiorul lui se afla un clopot cu o greutate de peste 6 tone.