Amatorii de distractie si senzatii tari au participat astazi la a doua editie a Campionatului National de Stand UP Paddlebording. Acest tip de sport, numit si SUP, se afla in plina ascensiune in Moldova, adunand azi circa 60 de participanti pe lacul Valea Morilor din capitala.  

Publicat:05.08.2023, 18:02

Daniel GRATII, PARTICIPANT:„Pe SUP este mai relaxant. Ma simt de parca sunt la mare, la plaja. Poti cadea in apa, sa te ridici, te relaxezi, iar in acelasi timp faci si efort fizic, te simti bine si sanatos.” 

O buna parte dintre cei care s-au aventurat pe apa lacului “Valea Morilor” sunt sportivi care practica sau au practicat caiac-canoe.  

Dumitru PASCARI, PARTICIPANT:
„- Cat de des esti pe placa de SUP?
- Doar acum.
- Nu te-ai antrenat niciodata?
- Doar inainte de cursa.”

Diego BALAN, PARTICIPANT:„E o experienta noua, nu-l practic, nu ma antrenez, este doar o experienta, distractie.”

Printre cei care au urcat pe placa am intalnit-o pe Elena Glizan. Canoista de 19 ani a cucerit saptamana trecuta medalia de bronz la Campionatul European Under 23.  

Elena GLIZAN, PARTICIPANTA:
„- Eu nu practic SUP-ul. Este doar un hobby. 
- Focusarea ramane pe cursele de canoe?
- Da, canoe e pe primul loc, totusi. ”

Au fost si concurenti experimentati. De exemplu, Vadim Buzdugan practica acest sport din 2020 si a fost unul dintre castigatorii campionatului national de anul trecut.

Vadim BUZDUGAN, PARTICIPANT:
„- Am incercat placa la o statiune din Varatic si mi-a placut. Apoi, mi-am cumparat placa mea si am continuat.
- Cat costa o placa?
- De la vreo doua sute de euro pana la o mie, vorbind de placa gonflabila. Placile rigide sunt mai scumpe. ”

Pentru cei mici au fost organizate curse separate. Organizatorii au pregatit probe pentru copiii din categoriile de pana la 12 si pana la 15 ani.

Anastasia DAN, PARTICIPANTA:
„ - Cum a fost experienta asta?
- Destul de grea.
- De ce?
- Sunt multe fete bune, care se antreneaza de demult. Eu am inceput cu putin timp in urma. ”

Razvan UNTILA, PARTICIPANT:
„ - Cum trebuie sa fie un sportiv care practica SUP-ul?
- Trebuie sa stie sa-si tina echilibrul. Trebuie sa se uite doar inainte, dar nu la ceilalti participanti si trebuie sa aiba dorinta. ”

Circa 60 de participanti s-au adunat la a doua editie a Campionatului National de Stand Up Paddleboarding. Acestia s-au intrecut pe diferite distante, folosind placi gonflabile si, in premiera, placi rigide.  

Sergiu ILIESCU, PRESEDINTELE FEDERATIEI DE SUP DIN MOLDOVA: „Pentru primul loc, in categoria masculina, placi gonflabile, va fi oferita o placa gonflabila, iar la fete, iarasi – o placa gonflabila pentru numarul unu. ”

Amatorii de SUP vor putea concura peste cateva saptamani si la un maraton organizat de Federatia de Caiac-canoe. Cursele se vor desfasura pe distante mari, de circa 15 kilometri.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.