Din cauza pauzei fortate de aproximativ doua luni, judocanii moldovenii sunt nevoiti sa petreaca ore in sir in sala de antrenament. Unii au adaugat cateva kilograme in plus, iar altii nu pot nicideum sa-si revina la forma de alta data. In acelasi timp, declansarea pandemiei le-a adus si o veste buna. Odata cu amanarea pentru un an a Jocurilor Olimpice, mai multi din ei au acum sansa sa obtina bilete de calificare la Olimpiada de la Tokyo. 

Publicat:23.05.2020, 15:24

Dupa ce au stat mai multe saptamani departe de sala de antrenament si au exersat asa cum au putut la ei acasa, judocanii moldoveni au revenit, in sfarsit, la pregatirile colective. Cu toate acestea, sportivii sunt nevoiti sa respecte in continuare toate regulile impuse de autoritati si sa fie atenti la distanta sociala. 

Adrian SAU, REPORTER PRO TV: “Daca in timpul incalzirii, sportivii pastreaza distanta unul fata de celalalt, atunci cand vine randul duelurilor pe tatami acestia sunt nevoiti sa-si doboare adversarul la pamant dupa o lupta corp la corp. De aceea, fiecare judocan, inainte si dupa lupta, isi dezinfecteaza manele.”

Totusi, lipsa antrenamentelor a fost resimtita de judocani, sportivii moldoveni s-au ciocnit chiar cu cateva probleme. Medaliata cu bronz de la Cupa Europei de anul trecut, Cristina Blanaru, spune ca a pierdut ritmul luptelor, iar forma de altadata a slabit.

Cristina BLANARU, JUDOCANA: “Nu as spune ca aceasta pauza a fost buna pentru noi fiind ca eram intr-o pregatire buna inainte sa apara virusul. Dupa a aparut si a stricat totul ce noi am antrenat cativa ani.”

In timp ce campionul european printre tineret, Victor Sterpu spune ca lupta cu kilograme in plus.

Victor STERPU, JUDOCAN:Dupa ce m-am intors la programul de antrenamente, am adaugat in greutate. Rasuflarea este mai grea, miscarile mai greoaie. E foarte greu.”

Daca pentru alti sportivi, amanarea Jocuriloe Olimpice de la Tokyo reprezinta un dezavantaj, atunci pentru judocanii tricolori este o noua sansa. Nicolae Foca este unul dintre sportivii moldoveni care mai are nevoie de doar cateva puncte ca sa obtina bilet de calificare la Olimpiada din Japonia. 

Nicolae FOCA, JUDOCAN: “Trebuie inca cateva puncte ca sa iau calificarea. E foarte bine ca s-au amanat pentru un an, deoarece voi avea mai mult timp sa acumulez aceste puncte. Sper ca o sa adaug victorii si o sa-mi iau cota de participare.”

Singurul judocan, care a profitat de carantina provocata de coronavirus, a fost Denis Vieru. Desemnat cel mai bun sportiv al anului 2019, compatriotul nostru s-a relaxat in primele zile de pauza. Cu toate acestea, el afirma ca nu intampina nicio dificultate in privinta calificarii. 

Denis VIERU, JUDOCAN: “A fost destul de bine prima, a doua saptamana caci am avut o pauza. Era ca un weekend, stateai si te odihneai, priveai filme. Nu am probleme cu calificarea chiar si in momentul de fata.”

Si antrenorul lotului de judo, Valeriu Duminica, considera ca amanarea Olimpiadei din Japonia este o veste buna. Antrenorul afirma ca sportivii nostri vor avea o prestatie mult mai buna anul viitor.

Valeriu DUMINICA, ANTRENOR: “Daca acum ne gandeam la o medalie la Denis Vieru si o prestatie buna din partea lui Sterpu Victor, cu amanarea Jocurilor Olimpice, eu cred ca am putea o prestatie cu mult mai buna decat ar fi Jocurile Olimpice anul asta.”

Jocurile Olimpice de la Tokyo urmau sa se dispute initial in perioada 24 iulie – 9 august, insa din cauza declansarii pandemiei de COVID-19, Olimpiada a fost amanata pentru vara viitoare.