Pregatirile pentru noul sezon de Formula 1 se afla pe ultima suta de metri. Stagiunea care va debuta in weekend la Bahrain vine cu cateva linii de subiect, care au transformat competitia intr-o adevarata telenovela. Plecarea septuplului campion mondial, Lewis Hamilton de la Mercedes la rivala Scuderria Ferrari si scandalul legat de agresiunea directorului Red Bull fata de o angajata sunt doar cateva teme, care au trezit interesul si celor care nu sunt tocmai pasionati de curse.    

Publicat:29.02.2024, 20:15

Anul 2024 a venit cu o avalansa de noutati bomba si scandaluri, care au surprins publicul. Primele controverse au aparut la sfarsit de ianuarie, cand sefii din Formula 1 au refuzat sa accepte echipa Andretti Cadillac in Marele Circ, motivand ca aceasta nu va fi destul de competitiva. Unele voci spun ca la mijloc au stat, insa, intrebarile de ordin financiar. Ce a urmat a fost un adevarat tunet in lumea Formula 1. In a doua zi a lunii februarie zvonul socant ca Lewis Hamilton pleaca de la Mercedes, dupa 11 ani si 7 titluri de campion impreuna, s-a dovedit a fi realitate. Imediat s-a anuntat ca britanicul se va alatura din urmatoarea stagiune marilor rivali de la Ferrari.

Toto WOLF, DIRECTOR GENERAL “MERCEDES”:  „A avut nevoie de o noua provocare, de noi imprejurimi si aceasta a fost poate ultima posibilitate de a face ceva diferit.”

Aceasta mutare este una dintre cele mai surprinzatoare din toata istoria si a starnit numeroase neclaritati. Unii au presupus ca directorul general de la Mercedes, Toto Wolf i-a anuntat neoficial pe jurnalisti despre transfer, pentru a le strica planurile celor de la Ferrari, care au facut prezentarea in graba. Plecarea lui Hamilton vine la pachet cu despartirea lui Carlos Sainz de constructorul italian. Apar doua mari intrebari: “Cine ii va lua locul lui Hamilton la Mercedes?” si “Ce se va intampla cu Sainz?”. S-ar putea ca raspunsul sa fie simplu, cu Sainz acoperind golul de la Mercedes, devenind coechipier lui George Russell.  

Carlos SAINZ, PILOT “FERRARI”:  „Pot spune ca sunt mandru pentru ce am facut in acesti 3 ani la Ferrari. Sunt mandru ca sunt pilot Ferrari si mai am un an in care se pot intampla lucruri bune in culoarea rosie. ”

Insa, exista o mare sansa ca Sainz sa se alature celor de la Sauber, noua echipa din Formula 1, care din 2026 va fi preluata de Audi. Nemtii sunt in relatii foarte bune cu tatal spaniolului, care reprezinta echipa in cursele de raliu, asa ca Sainz Junior are cale batuta spre Kick Sauber. Mercedes ar ramane cu o sumedenie de alte variante. Se pare ca echipa va schimba strategia si nu este clar daca germanii vor opta pentru un pilot experimentat, ca Fernando Alonso, Valtteri Bottas sau chiar Sebastian Vettel sau unul tanar, cum e Mick Schumacker, Alex Albon si Andrea Kimi Antonelli, italian de doar 17 ani din academie, caruia i se prezice un viitor maret.

Andrea Kimi ANTONELLI, PILOT DE FORMULA 2:  „Cred ca consistenta este punctul meu forte.”

Un alt episod al telenovelei “Formula 1” a fost legat de Red Bull. Echipa a deschis o ancheta interna pe numele lui Christian Horner, care a fost acuzat de o angajata ca a avut un comportament inadecvat. Aseara, austriecii au anuntat ca l-au achitat pe Horner de toate acuzatiile, iar acesta va ramane in fruntea team-ului. Potrivit presei, scandalul i-a patat imaginea directorului britanic, care s-ar afla in relatii tensionate cu Max Verstappen si tatal sau, lucru negat de Horner. Tensiunile din echipa s-au reflectat si in prima sesiune practica inainte de Marele Premiu din Bahrain. Verstappen a inregistrat al saselea timp, fiind frustrat de rezultate.  

„ - Totul este de *****. Suntem departe.
– Am inteles.”

Sesiunile practice vor continua, pana maine seara, cand vor avea loc calificarile. Sambata este programata prima cursa a sezonului, care va fi cel mai lung din istorie, cu 24 de etape pana in decembrie. Chiar daca in culise tensiunile sunt demne de un serial dramatic se considera ca Max Verstappen va cuceri lejer alaturi de Red Bull al patrulea titlu consecutiv de campion in Formula 1.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.