Doar 11 barbati din Moldova, care s-au tratat de coronavirus, au donat pana acum plasma, atat de necesara pentru ca cei in stare grava sa poata fi salvati. Responsabilii ce la Centrul de Prelevare a Sangelui ne-au spus ca incearca sa recruteze cat mai multi doritori, dar unii refuza, iar altii se tem. Procedura nu este periculoasa, precizeaza specialistii si orice barbat care s-a tratat acum 14 zile de Covid si nu sufera de alte boli poate salva trei vieti. 

Publicat:28.04.2020, 20:05

Maxim povesteste ca el impreuna cu familia sa au fost depistati pozitiv la Covid-19 pe data de 13 martie. Tanarul a fost internat timp de o luna la Spitalul Clinic de Boli Infectioase “Toma Ciorba” din capitala. Ieri termenul de 14 zile de carantina de dupa externare a expirat, asa ca stazi Maxim a decis sa doneze plasma pentru pacientii aflati in stare grava.

Maxim, DONATOR: Am avut norocul sa am o sanatate buna si nu am avut simptome grave. Am avut temperatura si cam atat.”

Tanarul povesteste ca si tatal sau se afla in stare extrem de grava si a fost salvat de un donator. Prin urmare, acesta nu a stat mult pe ganduri si a hotarat sa fie si el eroul cuiva.

Maxim, DONATOR: ”Eu am fost telefonat, daca am posibilitatea si dorinta sa donez. Da, am mai ales dorinta pentru ca toata familia a fost infectata, iar tata a fost in reanimare si tot a avut nevoie de plasma si cineva i-a salvat viata si incerc si eu sa fac la randul meu la fel.”

Responsabilii de la Centrul National de Prelevare a Sangelui sustin ca tanarul este cel de-al 11-lea donator din tara noastra. Pacientii care s-au tratat de coronavirus, sunt contactati de angajatii centrului si daca sunt de acord, devin donatori de plasma.

Doina BANARI, VICEDIRECTOR MEDICAL AL CENTRULUI NATIONAL DE PRELEVARE A SANGELUI: ”Am avut si un donator voluntar, a venit singur, dar sunt si o buna parte din cei pe care noi i-am recrutat. Fiecare pacient tratat de Covid, la externare indeplineste un chestionar in care isi da acordul daca va dori sa vina sa doneze plasma.”

De la un donator se recolteaza sase sute de mililitri de plasma care este divizata in trei doze, adica un om poate salva trei vieti. Pacientii pot dona in diferite regiuni ale tarii. Iar cei care au grupa a patra de sange pot dona plasma pentru pacietii de orice grupe.

Doina BANARI, VICEDIRECTOR MEDICAL AL CENTRULUI NATIONAL DE PRELEVARE A SANGELUI: ”Centrul national de transfuzie merge la institutia unde este mai aproape, de unde pacientul a fost infectat si de acolo se recolteaza. Pentru donarea de plasma, grupa a patra se considera universala si ea este binevenita pentru toate grupele sangvine.”

Ieri, o femeie era in cautare de plasma pentru tatal sau care este intubat si se afla intr-o stare extrem de grava. Tot ieri, barbatului i-a fost administrata plasma, insa starea lui inca nu s-a schimbat.

POT SA DONEZE PLASMA PERSOANELE

“- Tratate de Covid-19

- De genul masculin

- Care nu sufera de boli cronice

- Doar daca au trecut 14 zile de la externare.”

Medicii spun ca donatori pot sa devina barbatii cu varsta de la 18 la 60 de ani, care s-au tratat definitiv de coronavirus si au trecut 14 zile de cand testul a aratat negativ. Un singur donator poate salva trei vieti.