O serie de persoane cercetate in dosare deschise cand la conducere erau democratii, au primit masuri mai blande pe timpul noii guvernari. Unii au fost eliberati din arest, cum ar fi Gheorghe Petic, Pavel Grigorciuc sau Sergiu Cebotari. Iar dosarul lui Andrei Tranga a fost chiar clasat. Intre timp si Renato Usatii, cercetat pentru comandarea unui omor, a revenit in tara.

Publicat:21.09.2019, 21:04

Omul de afaceri, Andrei Tranga, retinut in aprilie intr-un dosar pentru santaj, a stat in izolatorul CNA doua luni. Procurorii ii incriminau faptul ca acesta ar fi incercat sa-l deposedeze de afacere pe Viorel Varzari. In iunie acesta a fost plasat in arest la domiciliu.  

Andrei TRANGA, OM DE AFACERI:“Este un dosar fabricat, nu pot sa inteleg pozitia procurorului.”

Iar in iulie, la o luna dupa instalarea noii guvernari, dosarul sau a fost clasat. Informatia a fost confirmata de procurorul general Interimar. Dumitru Robu spune ca procurorii nu au gasit dovezi care sa demonstreze vreo infractiune.  

Dupa doi ani petrecuti peste hotare, Renato Usatii, care era anuntat in cautare inca din 2016, a revenit in tara in iunie, la putin timpp, dupa ce democratii au cedat puterea. Cercetat pentru comandarea omorului bancherului rus, Gherman Gorbuntov, fostul primar de Balti a fost escortat la PCOCOCS, imediat cum a ajuns in vama, iar dupa audieri a fost eliberat. 

Renato USATII, LIDERUL PARTIDUL NOSTRU:

“Eu cred ca niciun procuror si niciun politist nu va lua o decizie ilegala, pentru ca cel care le dadea ordini, Plahotniuc, a parasit tara.” 

Iar in iulie, activistul Pavel Grigorciuc, care era tinut in izolator pentru ca i-a dat o palma democratului Sergiu Sarbu, a iesit de acolo. A fost sub control judiciar pana in august, iar acum e... liber.  

Pavel GRIGORCIUC, ACTIVIST CIVIC:“Este clar ca aici exista interese politice, dar si personale. Organele competente se afla sub control politic.” 

Tot in luna iulie, dupa ce noua luni a stat dupa gratii, fostul politist de frontiera Gheroghe Petic a fost eliberat, avand interdictia de a parasi tara. Iar dosarul sau a fost trimis la rejudecare. Petic a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare fiind acuzat de viol. 

In luna iulie si fosta magistrata a Curtii de Apel, acum judecator la Curtea Constitutionala, Domnica Manole a fost achitata. Aceasta era invinuita ca a incalcat legea in 2016, cand a anulat hotararea CEC-ului privind refuzul organizarii unui referendum national consultativ. Iar in luna august, fostul angajat al Postei Moldovei Sergiu Cebotari a fost achitat de Curtea De Apel Chisinau. Cebotari este cel care a facut dezvaluiri despre schemele cu anabolizante si care a fost condamnat la inchisoare in aceeasi zi cu Petic. Cebotari, care era plecat din tara, a revenit. 

Deputatul PPDA, Alexandru Slusari sustine ca aceste persoane erau detinuti politici, iata de ce eliberarea lor a fost indispensabila. 

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT PPDA: ”Este o reusita a guvernarii, dat fiind faptul ca au disparut detinutii politici. In o suta de zile nu am facut multe lucruri, dar iata am eliberat foarte multi oameni care au fost pedepsiti pe nedrept.” 

Asta in timp ce Procurorul General Interimar, Dumitru Robu afirma ca schimbarea cursului dosarelor si schimbarea puterii sunt doar coincidente. 

Dumitru ROBU, PROCUROR GENERAL INTERIMAR: “Hotararile primite de catre procurori pe anumite cauze penale sunt hotarari legale care nu sunt afectate de careva actiuni este o coincidenta.”