Maia Sandu se bucura de cea mai mare incredere din partea locuitorilor din Chisinau, iar Igor Dodon este sustinut mai cu seama de cei din afara capitalei. Un sondaj publicat de Institutul Republican International din SUA vorbeste si despre partidele care ar accede in Parlament in eventualitatea unor parlamentare. Doar PSRM, PAS si PD si-ar pastra locul in legislativ, iar platforma DA s-ar bucura de votul a doar trei la suta din moldoveni, mai putin decat Partidul Sor, arata studiul.

Publicat:23.01.2020, 14:38

Seful statului are un raiting de 24 de procente in tara si de aproape 20 la suta in capitala. Rivala lui, Maia Sandu, se bucura de aceeasi sustinere in toata Moldova, in Chisinau, insa, are o popularitate mai mare decat actualul presedinte, fiind preferata de o treime din alegatori. Clasamentul este urmat de Andrei Nastase, Zinaida Greceanii, Pavel Filip si Ilan Sor. In acelasi timp, fiecare al treilea respondent habar nu are pe ce politician de la noi sa se bazeze.

In ceea ce tine de electoratul partidelor, sondajul IRI constata ca in eventualitatea unor parlamentare, fotoliile din legislativ ar fi mai putin pestritate. Doar trei formatiuni ar accede.

Primul e PSRM, cu o cota de aproape 30 la suta din sufragii. PAS ar fi votat de mai mult de o cincime din alegatori. Pentru PD si-ar pune stampila fiecare al zecilea respondent. Partidul Sor are sustinerea a patru la suta din oameni, iar PPDA, surprinzator, acumuleaza doar 3 procente din voturi. 

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting la comanda Institutului Republican International in perioada 16 noiembrie – 8 decembrie 2019, pe un esantion de 1 204 persoane si are o marja de eroare de 2,8%. Studiul a fost finantat de USAID.