Ninsoarea de azi le-a facut o multime de probleme soferilor. In capitala, drumurile au fost acoperite de zapada si s-a circulat cu dificultate. Autoritatile spun ca au scos peste 30 de autospeciale la treaba, dar acestea nu au putut face fata ninsorii care s-a asternut continuu.

Publicat:10.01.2019, 13:07

Soferii care au circulat astazi prin capitala au avut nevoie de multa rabdare. Din cauza drumurilor acoperite de zapada, s-au format ambuteiaje imense. Conducatorii auto spun ca strazile nu sunt curatate si ca este greu de ajuns dintr-un capat in altul al orasului. 

“Complicat, foarte complicat. Lumea circula incet si pe benzile care trebuia in mod normal sa circule cu 60km/h circula cu 20. Nu sunt curatite deloc nici nu presara nisip, sunt foarte lunecoase.”

“Foarte dificil astazi. Cam greu si vad ca nu este nimic tehnica care sa curete straizile, e foarte rau pentru soferi.”

 S-ai inregistrat si accidente. Doi soferi au ajuns la spital in aceasta dimineata dupa ce masinile pe care le conduceau s-au ciocnit frontal pe bulevardul Dacia. Nu este clar deocamdata cum mai exact s-a produs impactul.

Si transportul public a circulat cu dificultate. 

“Greu se circula. Am stat mult vreo jumatate de ora.”

“Greu. Sus pe strada Grenoble nu prea se curata.”
 

Suparati sunt si oamenii care asteapta ore intregi in statii. Aceasta femeie spune ca, de obicei, microbuzul cu care ajungea la serviciu circula o data la 15 minute, astazi acesta nu a mai ajuns in statie, asa ca ea s-a pornit pe jos.

Totodata, pietonii se plang ca trotuarele sunt acoperite de polei si zapada, iar material antiderapant nu a fost presarat.

“Am asteptate doua ore microbuzul, placut. Trotuarele vedeti, nu sunt curatate, e zapada. Nu au grija, ne preagtim de alegeri.”

“Foarte greu, periculos. Poti sa iti fracturezi mainile si picioarele. Am copil mic acasa, ma asteapta, transportul nu circula. Este extrordinar, periculos. Pericol pentru viata. Masinile nu pot opri, oamenii nu pot trece normal strada.”

Potrivit sefului Exdrupo, peste 30 de autospeciale au fost implicate la deszapezirea strazilor, iar la noapte numarul va fi dublat.

Situatia nu este mai buna nici pe drumurile nationale. Acest barbat vine din Cimislia si spune ca a ajuns cu mare greu in oras. Si-ar dori o mai mare implicare din partea autoritatilor.

“Ca in Republica Moldva, iarna. Murdare, necuratate, proaste. Intarzii oriunde ma duc . Zece minute stau 500 de metri.”

“Eu vin de la Balti. Este murdar si necuratat. E greu de mers. De obicei, mergeam doua ore, astazi am mers trei. Aici, la fel nu a fost curatat, poate la amiaza vor curata, dar acum...”

 La amiaza, in ajutor celor de la Exdrupo, le-a fost trimis un troleibuz de care a fost atasata o lama speciala care sa curete zapada de pe drumuri. Vehiculul a fost transformat in autospeciala de catre muncitorii parcului de troleibuze nr 3 si folosit in curtea lor. Asa cum astazi a fost mult de lucru, troleibuzul a fost scos si pe strazile capitalei. 

Iurie PLAMADEALA, DIRECTORUL PARCULUI DE TROLEIBUZE NR 3: “La solicitarea directorlui general, unitatea de transport a fost testata in oras la dezapezirea strazilor. L oricare moment suntem gata sa iesi, sa ajutam.

Cand ninsorile s-au mai potolit, muncitorii au inceput sa deszapezeasca trotuarele cu lopetile.

“Curatim de dimineata, dar ninge si se asterne inapoi. Am curatat strada Marinescu, am curatat pana acum.”

Soferii au fost nevoiti sa-si curete masinile de zapada de cateva ori pe zi. 

“In jumatate de zi s-a pus inapoi zapada. Anevoios, aici in curte foarte greu, dar vad ca au venit si au curatat, dar e greu. Multa zapada.”

Spre seara in oras se circula deja normal.

Elena SUVAC, REPORTER PRO TV:“Dupa-amiaza autospecialele au intervenit pe majoritate strazilor, astfel inat la aceasta ora se circula deja destul de usor. Raman necuratate curtile blocurilor, insa cei de la Primarie spun ca la noapte vor folosi toate utilajele pe care le au ca sa curete zapada.

“Am vazut cateva masini care curata. Acum a incetat sa ninga si mai usor.

“Dimineata era cam greu. S-au curatat drumurile. Vin dinspre Ciocana si e bine.”