Nu vom avea alegeri prezidentiale pana in luna mai. Este precizarea pe care a facut-o presedintele Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, dupa ce astazi a fost avansata ideea conform careia seful statului va trebui votat in termen de doua luni de la expirarea mandatului presedintelui Timofti.

Publicat:04.03.2016, 19:42

Alexandru Tanase: "Pot sa spun sigur ca nu vom mai avea dizolvari repetate de Parlament.

Nu intram in mai putin de o luna in campanie electorala. [..] Fac o precizare. O norma este constitutionala pana cand nu este declarata neconstitutionala. In 2 luni, incepand cu 23 martie (n. r. - data expirarii mandatului actualului presedinte), Parlamentul trebuie sa declanseze procedura de alegere. Asta nu inseamna ca se alege in interiorul acestui termen. Trebuie organizate alegeri, alocati bani din buget, [...].

Rugat sa comenteze ideea conform careia decizia CC de astazi, prin care institutia a decis ca seful statului va fi ales prin vot direct de catre popor, Alexandru Tanase a raspuns: "Sunt lucruri care nu pot fi comentate. Fiecare isi gaseste raspuns pentru propriile rateuri. [...] Nu trebuie nimeni sa-si caute scuze. Trebuie sa-si asume rolul serios. Plahotniuc este un actor politic. Orice actor poate fi doborat daca esti puternic si ai o strategie buna. [...] Am o relatie neutra cu dl Plahotniuc. Nu am niciun fel de relatii distincte. Am comunicat mai mult in perioada in care era vicepresedinte de Parlament".

Pana in 24 mai vom alege seful statului prin vot direct. CC: Presedintele R. Moldova va fi ales de catre popor - VIDEO