Procurorul General va fi numit de presedintele tarii, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Parlamentul a modificat astazi Constitutia cu 84 de voturi. Presedintele ales Igor Dodon a dat de inteles ca nu va numi pe niciunul dintre candidati inscrisi in concurs pana acum. De cealalta parte, cei de la guvernare il atentioneaza ca daca incalca legea, risca sa fie suspendat.

Publicat:25.11.2016, 15:24

Sergiu SARBU, VICEPRESEDINTE PD: ”Unii strigau ca vor pune la puscarie jumatate de tara. Totusi care este rolul real al presedintelui in numirea procurorului general?” 

Vladimir TURCAN, DEPUTAT PSRM: ”Procurorul general care va fi numit de presedintele tarii va fi mai liber in deciziile de a pune pe cineva la duba.”

Nicolae ESANU, VICEMINISTRU AL JUSTITIE: ”Presedintele actioneaza ca un notar. El poate verifica doar legalitatea procedurii, nu si oportunitatea.”

Desi au votat proiectul, liberalii au criticat modificarea.

Mihai GHIMPU, LIDER PL: ”Asta nu inseamna ca scoate PG de sub influenta presedintelui, PG va fi sub influenta lui Dodon. Aceasta decizie de azi este o minciuna pentru cetateni.”

Vladimir TURCAN, DEPUTAT PSRM: ”Eu inteleg ca in tara sunt persoane care se trezesc in cosmare ca nu ei au fost alesi in calitate de presedinte.”

Vlad BATRANCEA, DEPUTAT PSRM: ”Ce se discuta, ca presedintele are o atributie tehnica care doar va semna cu pixul... Dodon nu este acel presedinte care va semna cum va spune Ghimpu.”

Roman BOTAN, DEPUTAT PL: ”Un presedinte care recunoastea ciopartirea Ucrainei... "

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Inchideti microfonul. Sa ne tinem de subiecte.”

Roman BOTAN, DEPUTAT PL: ”As vrea sa aveti o asemenea abordare fata de toti.”

Nu este clar insa deocamdata daca noul Procuror General va fi numit de Nicolae Timofti sau deja de Igor Dodon.

Tudor DELIU, VICEPRESEDINTE PLDM: ”Poate sa-l numeasca Timofti, ca o cireasa de pe tortul de adio. Sau poate ii permitem lui Dodon sa numeasca PG, sa vedem de unde scoate din maneca unul independent care sa-i puna pe toti la puscarie? Da, Doamne, dar nu cred.”

Igor DODON, PRESEDINTE ALES: ”Sper sa nu se grabeasca sa-l numeasca acum.”

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Este decizia presedintelui RM.”

6 candidati si-au depus dosarele pentru aceasta functie, iar presedintele ales da de inteles ca nu-l agreeaza pe niciunul.

Igor DODON, PRESEDINTE ALES: ”Nimeni nu poate sa oblige presedintele sa semneze ce nu crede.”

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Daca presedintele refuza in mod arbitrar,presedintele incalca constitutia. Atrag atentia presedintelui ales ca daca va actiona arbitrar, poate fi suspendat.”

Modificarea Constitutiei a fost aprobata in 2 lecturi de 84 de deputati. Comunistii au fost singurii care nu au votat.

Vladimir VORONIN, LIDER PCRM: ”De ce sa votam? Daca noi nu am votat nici Legea Procuraturii. Presedintele este nelegitim.”

Astfel, procurorul general va fi numit pe 7 ani, de catre seful statului, la propunerea CSP, in urma unui concurs public. Presedintele are dreptul sa respinga candidatura o singura data, iar ulterior este obligat sa accepte.