Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sambata ca a somat Rusia, intr-o discutie telefonica din urma cu o zi cu omologul sau Vladimir Putin, sa "se dea din drumul sau" din Siria si sa lase armata turca sa se confrunte singura cu fortele Damascului, transmit AFP si Reuters citate de Agerpres.

Publicat:29.02.2020, 14:27

"I-am spus dlui Putin: Ce faceti voi acolo? Daca vreti sa stabiliti o baza, mergeti inainte, dar dati-va din drumul nostru. Lasati-ne singuri cu regimul (sirian)", a afirmat Erdogan intr-un discurs la Istanbul.

El a avertizat ca fortele siriene „vor plati pretul” pentru atacurile lor impotriva militarilor turci, dupa ce 34 dintre acestia au fost ucisi incepand de joi in Idlib, in nord-vestul Siriei.

"Noi nu am mers acolo pentru ca am fost invitati de (presedintele sirian Bashar al-Assad). Noi am mers acolo pentru ca am fost invitati de poporul Siriei. Nu intentionam sa plecam inainte ca poporul Siriei sa spuna "OK, s-a incheiat", a adaugat el.

Dupa uciderea soldatilor sai in atacurile aeriene de joi, Turcia a anuntat ca ii va lasa pe migranti sa treaca in Europa.

"Nu vom inchide portile in perioada urmatoare si acest lucru va continua. De ce? Uniunea Europeana trebuie sa-si tina promisiunile. Nu suntem obligati sa avem grija de atat de multi refugiati, sa-i hranim", a spus presedintele in discursul de sambata.

Erdogan a sustinut ca 18.000 de migranti au trecut frontiera pentru a ajunge in Europa incepand de vineri, o cifra imposibil de confirmat, si ca numarul lor ar putea creste sambata la 25.000-30.000.

El s-a plans ca fondurile transferate Turciei de Uniunea Europeana in sprjinul refugiatilor sosesc prea tarziu, afirmand ca i-a cerut cancelarului german Angela Merkel sa trimita fondurile direct guvernului turc.

Sursa: