Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a subliniat necesitatea ca toate mastile utilizate in spitalele din China in cadrul luptei contra noului coronavirus sa fie de inalta calitate, relateaza AFP.

Publicat:04.02.2020, 11:29

Intervievat luni de AFP la Geneva (Elvetia), noul secretar general al IFRC, nepalezul Jagan Chapagain a avertizat ca donarea de materiale de calitate inferioara ''este mai mult problematica decat utila'' deoarece aceste masti de calitate slaba confera oamenilor o ''senzatie falsa de protectie'' si, in plus, aglomereaza depozitele.

In contextul paraliziei Chinei de teama virusului, care a infectat peste 19.000 de persoane, Beijingul a recunoscut luni ca are nevoie urgenta de masti, combinezoane si ochelari de protectie pentru a face fata epidemiei, care a ucis 425 de oameni in tara de la declansarea sa, la sfarsitul lunii decembrie, in orasul Wuhan.

''A avea o masca de inalta calitate pentru ingrijitori este extrem de important. Si cred ca exista o multime de masti trimise in China (...) care nu respecta acest tip de standarde'', a explicat Jagan Chapagain.

Diplomatia chineza a indicat luni ca mai multe tari, inclusiv Franta, Regatul Unit, Japonia si Coreea de Sud, au trimis deja materiale medicale. China incearca sa importe din Europa, Japonia si Statele Unite, potrivit Ministerului Industriei.

Jagan Chapagain a pus sub semnul intrebarii criticile conform carora Crucea Rosie din Wuhan a impiedicat aducerea in spitale a mastilor donate. ''Crucea Rosie din Wuhan nu a fost nevoita sa reactioneze recent la acest tip de situatie asa ca, intr-un fel, a trebuit sa isi creasca in mod considerabil capacitatile intr-un timp scurt, astfel incat a avea unele esecuri nu este ceva total anormal'', a argumentat el.

Chapagain a sustinut, insa, decizia ''deliberata'' a Crucii Rosii locale de a retrage anumite masti de calitate inferioara. "Este foarte important sa oferim calitatea ridicata prescrisa de autoritatile sanitare", mastile N95, a insistat el.

Reprezentantul IFRC a deplans, de asemenea, dezinformarea din jurul virusului, care provoaca ''panica inutila''. "Organizatiile care lucreaza in prezent pentru a raspunde nevoilor trebuie sa-si devieze o parte din resurse pentru a incerca sa raspunda la dezinformare", a spus el.

Numarul de decese cauzate de coronavirus in China a crescut la 425, dupa ce autoritatile din provincia Hubei au anuntat marti inca 64 de decese. In actualizarea sa zilnica, Comisia de sanatate din provincia chineza a raportat, de asemenea, o crestere accentuata a numarului de persoane infectate, cu 2.345 de cazuri noi confirmate in Hubei, centrul Chinei, considerat focarul noii epidemii. In total, 19.950 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus in toata China.