O vila, o piscina cat un apartament si o ghereta alba cu un portar in ea. E cadru banal de Pipera, zona rezidentiala in nordul Bucurestiului, numai ca aici, pe strada Erou Iancu Nicolae si-a inregistrat adresa de domiciliu Vladimir Plahotniuc, cel mai influent oligarh din Republica Moldova. La zece ani dupa ce si-a luat cetatenia romana, mentioneaza RISE intr-o investigatie despre vila lui Plahotniuc.

Publicat:29.10.2017, 10:05Cunoscut drept „papusarul” care trage sforile în politica, Plaha, cum îl alinta jurnalistii, este unul dintre cele mai detestate personaje de la Chisinau.

În primavara acestui an, moldovenii au iesit cu miile în strada împotriva lui si au aruncat cu pietre în fortele de ordine care îi

protejau proprietatile din centrul capitalei.

Casa bucuresteana a „Papusarului” este legata de personaje importante din România si din Republica Moldova între care se numara Gigi Becali, dar si actualul sef al Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu.


plahotnic_open_web_02_800px

Casa lui Plahotniuc din România este în sine o poveste. Fundatia vilei se afla pe terenul achizitionat de Gigi Becali de la armata, afacere pentru care latifundiarul român a facut puscarie, iar prin casa, la nivel de acte de proprietate, s-au perindat actualul sef al Parlamentului de la Chisinau, dar si un personaj care a avut legaturi strânse cu fosti agenti KGB.

Din 2008, anul prabusirii pietei imobiliare, pâna în 2011, vila si terenul au fost tranzactionate de patru ori la pretul constant de 1,3 milioane de euro.

CUMETRIILE POLITICE

Omul care pazeste casa nu stie cine sunt proprietarii, dar spune ca o viziteaza niste moldoveni de patru-cinci ori pe an, în vacanta. În acte, terenul de 1000 de metri patrati, vila si piscina din dotare sunt acum în proprietatea unei firme cipriote. Offshore-ul Sigmateli LTD le-a cumparat cu 1,3 milioane de euro pe 18 februarie 2011.

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD