Vlad Plahotniuc nu a urmarit activitatea Silviei Radu la primarie, nu crede ca ea avea sa castige alegerile in calitate de candidat independent, dar este uimit de faptul ca a luat un scor atat de mare. Despre toate aceste lucruri a vorbit liderul Partidul Democrat, Vlad Plahotniuc, intr-un interviu acordat pentru tribuna.md

Publicat:12.06.2018, 05:53

Din interviu acordat pentru tribuna.md

- Va pare rau ca nu a câstigat Silvia Radu? E adevarat ce se spune ca ar urma sa primeasca o functie în Guvern?


Vlad Plahotniuc: "Eu nu am urmarit atent activitatea ei la Primarie, unii spun ca s-a descurcat bine. Însa pentru a conduce Primaria Chisinau ai nevoie si de sprijin politic, ca independent e foarte complicat sa reusesti, într-o tara extrem de politizata, unde electoratul voteaza preponderent politic si geopolitic. Ea a luat un scor neasteptat de mare pentru un independent, asta e un semnal ca sunt destul de multi oameni în Chisinau care nu mai vor politica în Primarie. Însa eu nu cred ca ea avea sansa sa câstige aceasta cursa electorala ca independenta, mai ales pe aceasta prezenta la vot foarte redusa.

Cred ca ea a gresit ca nu a avut înaintea campaniei o discutie cu partidele de dreapta. Ea a preferat sa stea la distanta de toate partidele si cred ca scorul obtinut era maxim ce putea obtine în aceste conditii.

În ceea ce priveste speculatiile la care va referiti, nu au existat nici un fel de discutii sa fie cooptata în Guvern, cu atât mai putin discutii pe linie politica."

- De ce PDM nu a iesit si în turul doi sa-l sustina pe Nastase sau macar sa ceara un vot împotriva socialistilor?

Vlad Plahotniuc: "Am facut-o foarte explicit în primul tur si alegatorii nostri au înteles foarte bine mesajul, inclusiv valabilitatea lui pentru turul doi. Va amintesc ce am zis atunci – sa votati împotriva socialistilor si liberalilor, care vreme de atâtia ani au condus în mod falimentar Primaria. Apelul nostru din primul tur ramasese valabil inclusiv pentru turul doi.

Daca am fi iesit în al doilea tur sa spunem explicit numele candidatului, din nou s-ar fi spus ca e mar otravit sau alte asemenea abordari. Credem ca am procedat corect, prin simpla mentinere a mesajului din primul tur, când am spus clar sa se dea un vot împotriva socialistilor."

- Unii spun ca scenariul Dvs. de la început a fost sa câstige opozitia, tocmai pentru a-l izola în acest fel pe Nastase, a-l pune în situatia ca lumea sa vada ca nu poate conduce Primaria, Guvernul sa nu-l ajute, dimpotriva. Ce e adevarat din tot acest scenariu?

Vlad Plahotniuc: "PDM nu a avut obiective în aceasta campanie electorala, deci nu se pune problema de scenarii. Nu ne displace însa deloc faptul ca Primaria Chisinau a fost preluata de opozitia de dreapta, cred ca e un pas important pentru întarirea democratiei si a pluripartidismului în Moldova, dar si un moment al adevarului, unul în care cetatenii pot în sfârsit sa vada de ce sunt capabili competitorii nostri politici si de ce nu sunt capabili. Sa stai în tribuna si sa critici e simplu, dar când cobori în teren si trebuie sa muncesti pentru rezultate, lucrurile se schimba radical.


În ceea ce priveste Guvernul, el trebuie sa ajute Chisinaul indiferent cine este primar, atâta timp cât activitatea institutiei este una în interesul oamenilor. Si Guvernul va face asta, va sprijini cu tot ce poate Chisinaul. Nu se va tine cont ca primarul este de la un partid de opozitie, Guvernul si Primaria sunt ale cetatenilor si trebuie sa conlucreze, indiferent ce culoare politica au conducatorii. La fel ar trebui sa lucreze si Consiliul Municipal Chisinau, sa termine cu luptele interne si sa se apuce sa munceasca pentru cetateni."

- Credeti ca rezultatul din Chisinau va influenta si parlamentarele?


Vlad Plahotniuc: "Eu sper ca le va influenta. Electoratul a confirmat din nou ca Moldova ramâne o tara pro europeana si sper ca în toamna va fi la fel."


INTERVIUL INTEGRAL IL GASITI PE TRIBUNA.MD