Tot ce inseamna livrare e pe val in aceasta perioada, in rest afacerile parca au icremenit si asteapta o manevra de resuscitare. Saloane de frumusete, sali de ceremonii si florarii – toate si-au pus mesajul ”inchis” pe usi, iar in capul antreprenorilor se invarteste un singur gand: ce facem mai departe?

Publicat:22.03.2020, 08:00

Acesta este unul dintre cele mai solicitate saloane de frumusete din Chisinau.

Valentina COZONAC, REPORTER PRO TV: "Aici unde pentru o tunsoare sau un coafat trebuia sa iti faci rezervare cu cateva saptamani inainte. Acum agenda programarilor este libera la fel precum sunt si scaunele dedicate clientilor. Totusi cei 10 angajati care lucreaza aici necesita in continuare sa fie intretinuti iar proprietary trebuie sa achite rata de chirie lunara chiar si in aceasta perioada."

Andrei COCIERU, HAIR STYLIST: "Este o lovitura pentru toata lumea! In special pentru cei care stau pe chirie si au niste angajati. Angajati foarte buni pe care nu vrem sa ii perdem."

Pustiu, cu mesajul ”inchis” afisat pe usa, Andrei isi priveste salonul si realizeaza ca aceasta este inca o zi din cele 60 in care nu va munci.

Andrei COCIERU, HAIR STYLIST: "Nu pot sa ma refuz o saptamana de munca pentru ca chiria ne pune la pamant! Daca o sa dureze doua luni va fi foarte complicat, daca o sa fie o luna de zile eu cred ca noi putem sa ne intelegm cu proprietarul sa achitam in rate cumva cat de putin."

La un cartier distanta, femeia de afaceri Diana Ballerini si-a inceput ziua de munca. Doar ca de aceasta data o face singura, fara clienti, cu usile inchise si fara cele doua angajate care pana acum o ajutau.

Diana BALLERINI, FEMEIE DE AFACERI: "Totul ce se face se face doar cu oameni! Daca nu sunt oameni nu se intampla nimic! Moare totul! Mor oamenii in primul rand in aceasta perioada, mor afacerile… moare tot."

In aceste zile, mai multi antreprenori si-au unit fortele pentru o cauza nobila, aceea de a-i sustine pe medicii din prima line, care salveaza vieti si muncesc continuu. Diana este unul din volunatri. Iar astazi ea are un indemn pentru toti cetatenii.

Diana BALLERINI, FEMEIE DE AFACERI: "Sa cheltuie banii aici pentru ca noi am donat, nu cei de peste hotare, cei de aici. Si noi avem nevoie de sustinerea lor dupa ce vom iesi din tot acest impas."

O zi frumoasa cu soare, dar parca nici soarele nu e acelasi! Din pacate ne inchidem! Ne inchidem pentru ca ne pasa, pentru ca ne conformam si pentru ca ii vrem alaturi pe parintii si pe bunicii nostri!

Asa incepe mesajul lui Sergiu Postica. Antreprenorul care, timp de 60 de zile de carantina, va trebui sa intretina 60 de amgajati si sa achite rata lunara la banca pentru localul pe care il detine. Acesta nu va activa pentru o perioada, iar veniturile pentru afacerea sa se vor egala cu zero.

Sergiu POSTICA, OM DE AFACERI: "Sunteti oaspeti dragi pentru ca sunteti unici dupa o perioada indelungata de timp. Datorita la asta am avut posibilitatea sa imbrac astazi camasa alba si sacou. Poftim, intrati."

Sala unde acum doua saptamani erau sute de petrecareti acum este… pustie! Iar un musafir acum este doar o exceptie!

Cei care activeaza in domeniul nuntilor pierd din clientela acum. Moldovenii aflati peste hotarele tarii care si-au organizat evenimente acasa, aleg fie sa renunte, fie sa-si amane evenimentele.

E jale si intr-o ramura atat de frumoasa, cea a florilor. Tone de flori au ajuns la tomberon, asa cum vanzarile au fost stopate.

Larisa JITARI, decorist: "Oamenii arunca florile deoarece noi nu activam. Toate evenimentele sau anulat. In cazul strict al nostru s-au anulat peste 30 de evenimente."

Pe moldoveanca Maria Caprian am cunoscut-o printre cele 20 de povesti de succes la doua decenii de PRO TV. Aflata la 3000 km distanta de Chisinau, la Paris, ea este proprietara unei afaceri in domeniul dronelor. Desi isi continua activitatea, totusi criza a impus-o sa renunte la doi dintre angajati. Iar vanzarile sunt din ce in ce mai mici si instabile.

Maria CAPRIAN, FEMEIE DE AFACERI: "Nu stiu pana cand vom putea continua sa muncim. Dar deplasarea la munca o facem acum doar in baza de o argumentare semnata oficial.

Am trimis doi angajati in somaj partial intr-u cat erau cate doi in acelasi birou si nu puteam respecta regulile.

S-a promis zero licentiere in aceasta perioada si ca fiecare intreprindere va fi sustinuta financiar ca sa nu falimenteze!"

Multe comenzi se amana, cativa dintre lucratori trec la somaj partial, dar chiar si asa autoritatile franceze isi asigura cetatenii ca nicio intreprindere nu va fi lasata sa falimenteze. Intre timp, in Republica Moldova viitorul antreprenorilor este…sub semnul intrebarii.

Olga TAPORDEI, FEMEIE DE AFACERI: "Anume aceasta pandemie o sa ne faca sa gandim un pic altfel, sa marim paleta de produse. Efectiv trecem pe online si lucram acolo."

Experta in domeniul business, Olga Tapordei ne asigura ca cea mai optima varianta acum pentru antreprenori este sa isi extinda afacerea in mediul online.

Intre timp, Guvernul si Banca Nationala promit sa intervina si au anuntat cateva masuri: amanarea pana la 25 aprilie a achitarii impozitului pe venit, reducerea cotei TV de la 20% la 15% si suspendarea vizitelor inspectorilor fiscali.