Moldovenilor de peste hotare le merge bine. Cel putin asa arata datele oficiale, potrivit carora banii trimisi acasa in 2013 au atins nivelul record pentru ultimii cinci ani. Cifra este de 1,61 miliarde de dolari. La acesti bani s-ar mai adauga alte sume importante, care vin in tara prin canale neoficiale, ocolind bancile.

Publicat:08.02.2014, 20:27

In fiecare a doua gospodarie din Moldova exista cel putin o ruda care trimite bani din afara, iar o cincime dintre familii sunt dependente de remitente. Prin urmare, de cat de bine le merge celor peste hotare depinde si traiul in Moldova.

Totusi, datele oficiale arata o crestere de peste 7 suta a sumelor venite din afara.

In lipsa unei economii bazate pe producere, mai multi bani veniti din exterior sunt ca o binecuvantare pentru rapoartele despre crestere economica ale autoritatilor.  

Totusi, cifra de 1,61 de miliarde de dolari nu este un record absolut. Nivelul maxim  a fost atins in 2008, cand moldovenii au trimis in tara 1,66 miliarde de dolari, dupa care a urmat o reducere considerabila in anul crizei, 2009. 

Intr-un top realizat de Banca Mondiala, Moldova figureaza pe primele locuri dupa ponderea remitentelor in PIB. La noi cifra este de 24 de procente. O situatie mai trista este in tari precum Liberia, Tadjikistan sau Kargastan.

Aproximativ un milion de moldoveni sunt plecati peste hotare.