O femeie a murit intr-un sat izolat din Nepal, din cauza unei traditii controversate care le impune femeilor sa doarma in niste cabane special amenajate, atunci cand sunt in perioada de menstruatie.

Publicat:13.01.2018, 10:44 
Desi temperaturile din Nepal ating valori negative în perioada de iarna, femeile sunt în continuare obligate sa doarma în aceste adaposturi improvizate, care de cele mai multe ori nu au un sistem de încalzire, scrie publicatia The Guardian.

Administratorului guvernamental Tul Bahadur Kawcha, a precizat ca femeia de 21 de ani a murit intoxicata cu monoxid de carbon, dupa ce ar fi aprins un foc ca sa se încalzeasca.

Potrivit traditiei hinduse, femeile aflate în perioada de menstruatie trebuie sa doarma afara, ca sa nu stârneasca furia zeilor sau sa contamineze locuintele. În zonele rurale, oamenii cred ca daca nu vor face acest lucru, vor avea ghinion; astfel ca membrii familiilor respectivelor femei se vor îmbolnavi sau chiar vor muri.

In timp ce femeile casatorite petrec în afara satului doar câteva zile din luna, altele au interdictie sa se întoarca în sat chiar si o saptamâna. Ritualul este cunoscut drept „excludere menstruala” si se practica în ciuda unei interdictii impuse de autoritati.

Conform instantelor din Nepal, oricine forteaza o femeie sa doarma în aer liber în perioada în care se afla la menstruatie risca o amenda de 3.000 de rupii. Interdictia a intrat în vigoare în luna august, din cauza numeroaselor decese.

În cele mai multe cazuri, femeile au murit intoxicate cu monoxid de carbon, dar altele au fost atacate de fiarele salbatice.

Sursa: The Guardian