Arabia Saudita a recunoscut sambata ca jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, a carui disparitie pe 2 octombrie a avut un ecou global, a fost ucis in consulatul sau din Istanbul, transmite AFP.

Publicat:20.10.2018, 09:49

Confirmarea mortii lui Khashoggi a fost transmisa la primele ore ale zilei de sâmbata de catre agentia oficiala de presa a Riadului, SPA, potrivit Agerpres.

“Discutiile între Jamal Khashoggi si cei cu care s-a întâlnit în consulatul regatului de la Istanbul (...) au degenerat într-o altercatie, care a condus la decesul sau”, a aratat agentia, citând Parchetul.

Regatul a anuntat în acelasi timp destituirea unui înalt responsabil al serviciului de informatii saudit, Ahmad al-Assiri, si a unui important consilier de la curtea regala, Saud al-Qahtani.

Cei doi sunt colaboratori apropiati ai printului mostenitor Mohammed bin Salman, asupra caruia presiunea a crescut în ultimele zile în legatura cu cazul Khashoggi, noteaza AFP.

“Ahamd al-Assiri, vicepresedinte al serviciului general de informatii, a fost demis din functie”, a indicat SPA, mentionând un decret regal.

Riadul a anuntat de asemenea ca 18 persoane au fost arestate în cadrul anchetei saudite.

Disparitia misterioasa a lui Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ si nu a mai reaparut, a generat o criza internationala.

Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat crearea unei comisii ministeriale prezidate de printul mostenitor Mohammed bin Salman pentru restructurarea serviciului saudit de informatii si “definirea precisa a puterilor” acestuia, a anuntat sâmbata presa oficiala.

Anuntul SPA ce confirma moartea jurnalistului în consulat a venit la putin timp dupa o noua convorbire telefonica asupra cazului Khashoggi între presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si regele Salman, prima discutie având loc duminica.

Critic al printului mostenitor, Jamal Khashoggi traia în exil în Statele Unite din 2017.

Oficiali turci au afirmat ca acesta a fost asasinat de un comando trimis special de Riad. Pâna sâmbata dimineata, conducerea saudita dezmintise permanent implicarea sa în disparitia jurnalistului.

Recunoasterea mortii sale de catre Riad a venit dupa ce administratia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite. evocând posibile sanctiuni daca se dovedeste ca aceasta a fost în spatele disparitiei jurnalistului Jamal Khashoggi.

Întrebat vineri, presedintele american a atentionat ca “ar putea” exista sanctiuni fata de aliatul sau saudit, însa a precizat ca e prea devreme pentru a trage concluzii.

Dupa anuntul de sâmbata dimineata al Riadului, Statele Unite au reactionat rapid, dar cu prudenta, observa AFP.

“Suntem întristati sa aflam ca moartea domnului Khashoggi a fost confirmata”, a declarat purtatoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

“Statele Unite iau nota de anuntul regatului Arabiei Saudite ca ancheta în cazul Jamal Khashoggi avanseaza si ca (regatul) a întreprins actiuni fata de suspectii care au fost pentru moment identificati”, a adaugat Sanders.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat într-un comunicat “profund tulburat de confirmarea mortii” lui Khashoggi.

Menajând într-o prima faza regatul sunnit în numele intereselor strategice comune, Donald Trump a admis joi în premiera ca acest jurnalist este foarte probabil mort, amenintând Arabia Saudita cu “foarte grave” consecinte.

“Vom lua în considerare cu siguranta o gama larga de raspunsuri potentiale” daca Riadul este vinovat, a sustinut vineri într-un interviu pentru Voice of America, Mike Pompeo. Dar secretarul de Stat american a precizat ca important este sa se faca lumina în acest caz.

El nu a detaliat eventualele sanctiuni ce ar putea fi decise. Dar liderii americani si-au manifestat intentia de a lucra împreuna cu Congresul, acolo unde mai multi parlamentari republicani s-au aratat indignati de circumstantele disparitiei jurnalistului.

Într-o reactie citata de Reuters, presedintele Donald Trump a considerat credibila explicatia oferita de Riad sâmbata.

El le-a spus reporterilor ca anuntul Arabiei Saudite asupra circumstantelor mortii lui Khashoggi reprezinta un “prim pas bun”.