Un doctor de la un spital universitar din Washington DC vrea ca toti oamenii sa stie cum ne afecteaza organismul noul virus.

Publicat:25.03.2020, 08:40

Cu ajutorul realitatii virtuale, reda plamanii unui pacient care lupta pentru viata lui. Medicul spera ca mesajul sa aiba un impact decisiv asupra celor care intarzie sa ia in serios gravitatea pandemiei.

Dr. Keith Mortman: "Putem vedea din fata in spate si de la o latura la alta."

Modelul reda plamanii unui bolnav infectat cu noul coronavirus.

Dr. Keith Mortman: "Pacientul este un barbat de aproape 60 de ani, care a avut initial febra si tuse ne-productiva, ca multi altii. Problemele respiratorii au progresat vertiginos, pana in punctul in care a avut nevoie de intubare si ventilare mecanica."

Medicul, care este si seful sectiei de chirurgie toracica, a reusit sa recreeze acest model interactiv cu ajutorul unei companii americane. Firma este specializata in realitate virtuala.

Dr. Keith Mortman: "Partea albastra pe care o vedeti in imagine este un plaman normal, dar tot ce vedeti cu galben este partea plamanului distrusa de virus."

Doctorul a vrut ca modelul sa ajunga la publicul larg pentru ca oamenii sa constientizeze primejdia.

Dr. Keith Mortman: "E alarmant sa vezi asta pentru ca, spre deosebire de pneumonia comuna care poate afecta doar o mica particica a plamanului, spre deosebire de gripa obisnuita, ce vedem aici este o vatamare extinsa si difuza a plamanului. Vazand severitatea bolii si cat de mult iti poate afecta plamanii, poate atunci oamenii se vor gandi de doua ori inainte sa tina petreceri acasa ori sa umble pe afara in grupuri mari."

Sursa: