O racheta Soyuz, cu doi astronauti la bord, a aterizat de urgenta in stepa kazaha la cateva minute de la decolare. S-a intamplat dupa ce echipajul a anuntat probleme tehnice la motor. Cei doi astronauti, care urmau sa ajunga pe Statia Spatiala Internationala, nu au avut de suferit.

Publicat:11.10.2018, 14:18


Racheta Soyuz, la bordul careia se aflau doi astronauti, rusul Aleksei Ovcinin si americanul Nick Hague, a decolat in aceasta dimineata de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Dupa un zbor de sase ore, capsula urma sa se conecteze la Statia Spatiala Internationala, unde se afla trei astronauti de la Agentia Spatiala Europeana, NASA si Roscosmos.

La scurt timp dupa decolare, s-a produs o defectiune la motor, astfel ca astronautii au aterizat de urgenta in Kazahstan.
 

“- 170 – Motorul este avariat.”

Toti membrii echipajului sunt in siguranta si nimeni nu a avut nevoie de ajutorul medicilor. Viceministrul rus a anuntat ca zborurile spatiale vor fi suspendate pe durata desfasurarii anchetei, care va stabili cauzele defectiunii.

Statia Spatiala Internationala este unul dintre rarele exemple ce marcheaza cooperarea dintre Rusia si Statele Unite intr-un context de tensiuni diplomatice fara precedent dintre cele doua tari. Statia se afla pe orbita din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei si se deplaseaza cu o viteza de 28 de mii de kilometri pe ora.