Un fost militar a deschis focul, miercuri seara (ora locala), intr-un bar aglomerat, in apropiere de Los Angeles, in California, si a omorat 12 persoane inainte sa se sinucida, a anuntat joi seriful local, relateaza AFP.

Publicat:08.11.2018, 20:17

Atacatorul - Ian David Long, în vârsta de 28 de ani - a comis acest carnagiu în timpul unei petreceri la care participau numerosi studenti, în orasul Thousand Oaks, la nord de Malibu.

Fostul militar, care a sevit în cadrul corpului de elita al puscasilor marini, era cunoscut serviciilor politiei cu tulburari psihice, relateaza news.ro.

Ian Long a venit miercuri seara (ora locala) la intrarea Borderline Bar and Grill, înarmat cu un pistol de tip Glock, dotat cu un încarcator prelungit.

El a împuscat paznicul, dupa care a intrat în local pentru a-si comite macelul, a relatat Geoff Dean, seriful comitatului Ventura, situat la periferia orasului Los Angeles.

”L-am vazut pe atacator, era îmbracat în negru, purta ochelari, camuflat. A scos o arma si a început sa traga”, a declarat pentru AFP Holden Harrah, în vârsta de 20 de ani, un client obisnuit al acestui bar.

El a precizat ca trebuit sa se ”târasca”, pentru a iesi si a se duce la masina.

Politistul a descris o ”scena oribila”, cu ”sânge peste tot”. Între morti se afla un agent de politie, unul dintre primii care au intervenit la fata locului. Acest barbat, în vârsta de 54 de ani, a fost prezentat drept un ”erou” de catre seriful Dean.

Autoritatile spuneau joi ca nu stiu motivul pentru care Ian Long a comis acest macel.

”N-avem nicio idee despre motivatiile sale”, a subliniat seriful Dean, precizând ca nu exista ”vreun indiciu” potrivit caruia sa fi vizat mai degraba angajati decât clienti.

”Am avut mai multe contacte cu domnul Long de-a lungul anilor, în legatura cu incidente minore”, a continuat el.

În aprilie, politisti s-au dus la el acasa, pentru ca actiona ”în mod irational”, ceea ce a impus trimiterea unor agenti specializati în tulburari psihologice, a continuat el.

Pâna la urma Ian Long nu a fost nici arestat si nici internat, dar le-a lasat fortelor de ordine impresia ca suferea de stres posttraumatic, din cauza antecedentelor sale militare.

Mai multi martori au declarat ca atacatorul a folosit fumigene în timpul atacului armat în masa, însa seriful Dean nu a fost în masura sa confirme acest lucru în acest stadiu.

La fata locului, joi dimineata, familii cautau urme ale rudelor lor care se aflau în bar. Între ele se afla Jason Coffman, care nu mai avea vesti despre fiul sau, Cody, în vârsta de 22 de ani.

”Ultima oara când l-am vazut, mi-a spus la revedere si se ducea la Borderline”, a declarat el pentru presa cu vocea tremurânda.

Câteva minute mai târziu, Jason Coffman a primit un apel telefonic si a izbucnit în lacrimi.

Politia a anuntat ca nu stie daca suspectul avea legaturi radicale. ”Nimic nu ma determina nici pe mine si nici FBI-ul sa ne gândim ca exista o legatura terorista”, a declarat seriful Geoff Dean.

Barul organizeaza miercurea petreceri pentru studenti, la care participa tineri majori. Seriful a apreciat ca victimele probabil au vârste cuprinse între 21 si 26 de ani.

Matt Wennerstrom, un student în vârsta de 20 de ani, frecventa regulat localul. Ian Long “tragea cât de multe gloante putea, iar

când reîncarca oamenii încercau sa fuga”, a relatat el.

”El a tras mult, cel putin de 30 de ori. Înca mai auzeam focuri de arma dupa ce toata lumea a iesit din bar”, a adaugat acest martor, citat de ziarul Los Angeles Times.

Cea mai mare parte a martorilor citati de presa americana, majoritatea studenti de la numeroase universitati de la aceasta periferie rezidentiala a Los Angelesului, au descris scene de panica dupa primele focuri de arma.

”Toata lumea s-a aruncat la pamânt repede. Toata lumea voia sa iasa cât mai repede posibil”, a declarat pentru AFP o tânara, care a reusit sa fuga, împreuna cu o prietena, prin bucataria din spate.

Statele Unite sunt cu regularitate teatrul unor atacuri armate în locuri publice, din cauza raspândirii armelor de foc în tara.

Ultimul astfel de atac s-a soldat cu 11 morti, într-o sinagoga din Pittsburgh.

Acest nou atac armat aminteste macelul comis în iunie 2016, într-un club gay, la Orlando, în Florida, unde 49 de persoane au fost ucise prin împuscare.