Rusia va livra Siriei sisteme antiaeriene S-300, a anuntat ministrul rus al Apararii. Decizia a fost luata dupa ce un avion militar rus a fost doborat, iar 15 oameni au murit. Washingtonul a criticat anuntul Moscovei, declarand ca asta ar putea tensiona situatia in regiune.

Publicat:25.09.2018, 15:56Serghei SOIGU, MINISTRUL RUS AL APARARII: “In doua saptamani, fortelor armate siriene le vor fi furnizate sisteme moderne S-300, capabile sa intercepteze avioane la o distanta de peste 250 de km si sa loveasca mai multe tinte in aer, in acelasi timp”

Rusia vrea sa consolideze apararea siriana cu baterii de tip S-300, dupa ce artileria siriana a doborat din greseala un avion de recunoastere rusesc Il-20, incident soldat cu 15 morti.

S-a intamplat saptamana trecuta, iar Moscova a acuzat Israelul ca ar fi responsabil de asta. Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a avertizat ca Rusia va bruia, de asemenea, comunicatiile oricarui avion care va incerca sa loveasca Siria dinspre Marea Mediterana. 
 

Serghei SOIGU, MINISTRUL RUS AL APARARII: “Suntem convinsi ca punerea in aplicare a acestor masuri va racori capetele infierbantate si va impiedica actiuni necugetate constituind o amenintare pentru soldatii nostri.”

Viceministrul sirian al Apararii a salutat decizia Kremlinului. Consilierul prezidential american pentru securitate a declarat insa ca intentia de a furniza sistemele S-300 ar fi o scaladare semnificativa din partea Moscovei.

Acesta si-a exprimat speranta ca partea rusa va reanaliza decizia. Reprezentantii armatei israeliene nu au comentat informatiile.