Autoritatile din Egipt au demarat o ancheta dupa aparitia unei inregistrari video ce prezinta doi tineri care au pozat nud in varful piramidei din Giza, a carei distribuire pe retelele de socializare a generat un scandal urias.

Publicat:11.12.2018, 13:51

Imaginile video arata un cuplu în timp ce escaladeaza în întuneric o piramida, prezentata ca fiind celebra Piramida din Giza, apoi un barbat si o femeie, complet goi, în primele ore ale diminetii, într-o pozitie sugestiva, dar blurata, în vârful acelei constructii stravechi.

Clipul a fost publicat pe YouTube pe 8 decembrie de fotograful danez Andreas Hvid, care spune ca a escaladat piramida egipteana alaturi de o prietena la sfârsitul lunii noiembrie. Înregistrarea a strâns deja peste 2,5 milioane de vizualizari.

Foarte repede, clipul a generat nemultumire si polemici în Egipt, multi dintre cetatenii acestei tari afirmând ca acele scene reprezinta acte ilegale si lipsite de respect fata de patrimoniul egiptean.

“Ei vor sa lezeze demnitatea si mândria egiptenilor, pentru ca piramida reflecta gloria si grandoarea poporului egiptean”, a afirmat un alt utilizator de Twitter.

Autoritatile au declarat totusi ca au dubii în legatura cu veridicitatea imaginilor difuzate online si au demarat o ancheta.

“Parchetul egiptean a deschis o ancheta ce vizeaza actiunea fotografului danez si autenticitatea videoclipului si a fotografiilor din vârful piramidei lui Kheops pe care el le-a publicat”, a declarat Mustafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem pentru Antichitati egiptene.

Daca acele imagini au fost într-adevar realizate în vârful celebrei piramide, atunci ar fi vorba despre “o infractiune extrem de grava”, a adaugat el.

Escaladarea piramidelor este interzisa în Egipt. În fiecare an, mai multe persoane încearca totusi sa urce pâna în vârful acestor monumente.

În 2016, un turist german care a facut fotografii si înregistrari video dupa ce a escaladat Marea Piramida din Giza a primit interdictie “pe viata” în ceea ce priveste posibilitatea sa de a intra pe teritoriul egiptean.