Zi cruciala in Franta. Astazi, cetatenii acestei tari isi aleg presedintele. Din cei 11 candidati inscrisi in cursa, se asteapta ca 4 dintre ei sa ajunga in al doilea tur din 7 mai. 47 de milioane de alegatori sunt asteptati la urne. Pentru succesorul socialistului Francois Hollande, primii si-au dat voturile cei aflati peste mari, din cauza diferentei de fus orar.

Publicat:23.04.2017, 13:31


66.546 de sectii de vot au fost deschise pentru primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta. Inca de la primele ore ale diminetii, francezii au mers la urne pentru a-si alege urmatorul presedinte. 

"Eu cred ca este important ca fiecare cetatean francez sa iasa astazi si sa-si dea votul. Este foarte important."

Cozi imense s-au format la sectiile din alte tari, unde cetatenii francezi au venit sa-si dea votul. 

"Primul tur este foarte important, pentru ca am putea sa avem un rezultat foarte neasteptat. De fapt, cred ca acestea sunt cele mai dure alegeri din istoria tarii, de dupa cel de-al doilea razboi mondial." 

In cursa s-au inscris 11 candidati, iar prognozele spun, ca doar 4 dintre ei au sanse sa ajunga in turul II. Printre acestia, Marine le Pen, candidata extremei dreapta care militeaza pentru indepartarea de Uniunea Europeana si antimigratie.

In apropiere de sectia unde Le Pen trebuia sa vina ca sa voteze, au aparut astazi doua activiste Femen. Ele si-au dezgolit sanii, avand pe fata masti cu chipul candidatei extremei dreapta. Agentii de securitate au incercat sa imobilizeze tinerele, lucru care a fost greu de facut. 

Principalul rival al candidatei Marine le Pen este Emmanuel Macron, reprezentantul organizatiei civice In miscare. Sectia de vot, unde s-a prezentat Macron a devenit neincapatoare astazi. Sute de sustinatori au venit sa-l salute. 

Victoria lui Macron sau a lui Francois Fillon, candidatul republican, ar insemna o dovada clara a angajamentului Frantei fata de UE. Si Francois Hollande s-a prezentat la urne, pentru a-si alege succesorul.

Hollande este primul presedinte din istoria Frantei care nu a candidat pentru al doilea mandat, din cauza popularitatii scazute. A vorbit despre cum se desfasoara scrutinul in toata tara si, mai putin, despre rezultatul alegerilor.

Francois HOLLANDE, PRESEDINTE FRANTA: "Au fost luate toate masurile necesare si le multumesc autoritatilor locale ca ne-au ajutat sa garantam cetatenilor acest drept fundamental." 

In total, aproape 47 de milioane de francezi sunt asteptati astazi la urne. Sectiile de vot au fost deschise la ora 8 dimineata si se vor inchide la ora 21. Scrutinul are loc in conditii de maxima securitate.

50 de mii de politisti au fost mobilizati in toata tara pentru a asigura linistea si siguranta. Primele rezultate ale alegerilor se vor afla abia maine. Al doilea scrutin este programat pentru 7 mai.