Mihai Ghimpu, Vlad Filat si Marian Lupu par condamnati sa convietuiasca politic. AIE-3 se naste din cenusa a doua aliante care nu s-au dovedit a fi prea fericite. Din 2009 incoace, cei trei lideri au tot negociat coalitii, au tot impartit, au guvernat si s-au certat.

Publicat:22.07.2015, 12:29

Mihai GHIMPU, LIDER PL: "Aceste sunt principiile ce stau la baza formarii coalitiei, lucram ca sa pregatim programul de guvernare"

Marian LUPU, LIDER PD: "Astazi am pus temelia care este una solida si in continuare vom pune accentul pe calitatea functionarii coalitiei create"

Serafim URECHEAN, FOST LIDER AMN: "Sunt oameni cu experienta si garantam ca vom fi eficienti si vom depasi criza social-economica in care ne aflam."


Se intampla in 2009, dupa debarcarea comunistilor de la putere. Aceasta alianta insa a tinut doar ceva mai mult de un an, dupa care au fost organizate alegeri anticipate. Dupa scrutinul din noiembrie 2010, partidul lui Serafim Urechean nu a acces in parlament, asa ca Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu au fost pusi in fata unei aliante in trei.

ACORD ALIANTA - 30 DECEMBRIE 2010

"un acord cu ghimpi- confirm- mai multi ghimpi si cu lupi, tot confirm"

Acordul nu a fost facut public imediat dupa semnare. Functiile au fost insa impartite conform rezultatelor obtinute de cele trei partide la alegeri. Desi au pus conditii, atat Mihai Ghimpu, cat si Marian Lupu nu au obtinut functiile stabilite in acord. Liderul PL ar fi trebuit sa fie presedintele Parlamentului, iar Lupu sef de stat. Numai Vlad Filat a ajuns prim-ministru, cum se convenise. Asa ca in acesti doi ani certurile nu au lipsit. Liderul PLDM a cerut in repetate randuri demisia procurorului general, propus de PD si l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc ca ar controla justitia.

Vlad FILAT, LIDER PLDM: ”Aceasta persoana si-a cumparat un loc in politica, iar acum vrea sa-si cumpere o tara”

La randul sau, Vlad Plahotniuc a declarat ca daca ar fi luat in seama acuzatiile care i-au fost aduse anterior lui Filat...

Vlad PLAHOTNIUC, PRIM-VICEPRESEDINTE PDM: ”Noi nu ar fi trebuit niciodata sa facem alianta cu ei si sa-l votam prim-ministru”

Mihai GHIMPU, LIDER PL: ”PL considera ca ei ambii trebuie sa plece din politica”

Astfel a fost dat start unui adevarat razboi politic...

Vlad PLAHOTNIUC, PRIM-VICEPRESEDINTE PDM: ”Indemn prim-ministrul Filat, atat timp cat nu mai exista formatiunea respectiva sa aiba curajul sa vina in parlament si sa-si dea demisia”

Vlad FILAT, LIDER PLDM: ”Plahotniuc a ajuns in functia respectiva pentru ca are in spate offshore-ruri, bani furati, crima, pentru care inca trebuie sa raspunda, nu este el cel care sa-mi ceara demisia si cel care sa vb cu mine despre curaj”

Marian LUPU, LIDER PDM: ”Sunt gata si eu sa demisionez din functia de presedinde al parlamentului si sa ne intoarcem la punctul zero”

Mihai GHIMPU, LIDER PL: „Demisia de onoare a tuturor e iminenta si PLDM trebuie sa inainteze alta candidatura”

Vlad FILAT, LIDER PLDM: ”Demisia guvernului inseamna alegeri anticipate"

Spiritele s-au incins de-a binelea intre liderii celor trei partide...

Mihai GHIMPU, LIDER PL: ”PLDM toata viata spun minciuni si de azi inainte am sa-i trasnesc, Filat este pe langa mine un morocov, el habar nu are ce inseamna cauza, icoana n-are, inima n-are, n-are nimic, va folosi aceasta tragedie si va lovi in alianta, gata, nu-l mai tolerez  omu ista! Dle, sunt sigur ca ma privesti, nu meriti, nu sa conduci cu mine, da nici sa vorbesti”

Vlad FILAT, LIDER PLDM: „de 3 ani si jumatate cam asta a fost comportamentul”

Marian LUPU, LIDER PDM: ”Vlad Filat a realizat esecul propriei sale politici si a guvernului pe care il conduce, se tine cu mainile, cu dintii de acest fotoliu si stiti de ce nu vrea sa piara functia de pm, daca n-o sa fie in functia de pm cum o sa vorbeasca el cu colita sa-i spuna: colea, toata tara tb sa fie verde, colea”

Vlad FILAT, LIDER PLDM: ”Eu as fi las daca mi-as depune demisia, in fata mafiei eu nu voi capitula, eu as vrea ca cei care-mi cer demisia sa fie in aceasta functie macar putin, ca sa inteleaga ca aceasta functie presupune responsabilitate si nu am timp liber”

Mihai GHIMPU, LIDER PL: ”Daca vrea o comisie care sa cream aie 3 atunci sa se dea jos toti din functie, si filat, si plahotniuc, si lupu, toti si incepem de la zero”

AIE 2 s-a destramat pe 13 februarie 2013, cand Vlad Filat a rupt acordul coalitiei. Dupa aceea, PLDM si PD au facut alianta cu liberalii reformatori, care intre timp, au parasit Partidul Liberal. Dupa alegerile din noiembrie 2014, liberal-democratii si democratii au format o coalitie minoritara, care impreuna cu PCRM l-au votat pe Chiril Gaburici in functia de premier. Odata cu demisia lui Gaburici, PLDM, PL si PD au fost nevoie sa se aseze din nou la masa de tratative.