Multa sanatate, dar mai ales lefuri mai mari. Asta isi doresc asistentii medicali, de ziua lor profesionala. Mai toti erau la datorie astazi, asa ca au primit felicitari chiar la locul de munca. La Spitalul Clinic Municipal numarul 1 din capitala, cei mai buni specialisti au fost premiati cu diplome. Au primit si jumatate de salariu.

Publicat:12.05.2016, 12:53

Tamara Podolina are 78 de ani. 56 i-a petrecut in spital. Isi aminteste de vremurile cand existau mai putine comoditati, iar munca era mai grea. 

Tamara PODOLINA, PENSIONARA: “Acum este mai usor. Exista seringi de unica folosinta. Noua ne-a fost foarte greu. Noi trebuia sa spalam fiecare ac, fiecare cateter. “

Dupa mai bine de 5 decenii, in care a muncit in calitate de asistenta medicala, femeia se plange ca are o pensie mizera. 

 Tamara PODOLINA, PENSIONARA: "1500 dupa 56 de ani de lucru. Peste 38 de ani, m-a cautat o femeie ca sa-mi spuna multumesc. Aceasta este rasplata ce mai buna pentru munca mea. “

Acesta este motivul pentru care in spitalele de stat, asistenti medicali sunt tot mai putini, iar lipsa lor este vizibila.  

Suada KARKOUKI, REPORTER PRO TV: “Doar in spitalul Clinic Municipal numarul 1 mai sunt nevoie de aproximativ 50 de asistenti medicali. Anuntul a fost facut pe site-ul institutiei inca acum jumatate de an. De atunci, doar cateva dintre locurile vacante au fost ocupate.“

Administratia institutiei sustine ca tinerii specialisti vin si se duc, fara a se retine pentru mult timp in spital. 

“Avem nevoie de asistente medicale, din cauza financiara. Speram ca gUvernul sa se intoarca cu fata la noi...”

Salariul mediu al unei asistente medicale incepatoare este de aproximativ 1600 de lei. Astfel, majoritatea tinerilor specialisti refuza sa munceasca in institutiile de stat si aleg spitalele private, unde li se ofera lefuri mai mari. Elena Balaniuc este una dintre putinele asistente care a ramas intr-un spital public, dupa ce si-a incheiat studiile la colegiu de medicina. In doi ani, a devenit asistenta medicala superioara.

 Elena BALANIUC, ASISTENTA MEDICALA SUPERIOARA: “De la colegiu am venit aici pentru practica. Colegii mi-au devenit o familie si am ramas la spitalul numarul 1. “

De ziua asistentelor medicale, administratia institutiei a premiat cei mai buni specialisti. Acestia au primit o suma echivalenta cu jumatate din salariu, dar si diplome. 

“Ne dorim sanatate, salariu mai mare...”

In prezent, in Moldova muncesc peste 2200 de asistente medicale.