Barbatul din Stefan Voda condamnat la inchisoare pentru ca nu avea polita medicala ramane in arest. El mai are de ispasit 19 zile de arest. Barbatul este somer si in ultimii ani nu isi cumparase polita de asigurare medicala, iar pentru asta a fost amendat cu 1000 de lei. Pentru ca nu a platit amenda, el a fost chemat in instanta si incatusat chiar acolo.

Publicat:31.08.2014, 12:26

Vladimir Duplinschi are 50 de ani si locuieste in satul Ermoclia, Stefan Voda. Sotia sa povesteste ca dupa ce a nimerit intrun accident rutier in anul 2011, omul a avut nevoie de ingrijiri medicale. Cand s-a dus la spitalul de la Causeni sa faca un examen de ultrasonografie, i s-a spus ca trebuie sa plateasca politele restante pentru anii 2009 si 2010. Pentru ca nu are un loc de munca, Vladimir Duplinschi nu le-a platit. De atunci au inceput a veni amenzile.

Maria DUPLINSCHI, SOTIA: “Noi am refuzat sa platim, dupa care ne-au pus amenda de 200 de lei, si apoi iar 200 de lei. I-au pus interdictie ca sa nu poata iesi din tara 3 luni. I-au mai pus o amenda de 100 de lei, la faptul ca nu am platit politile de asigurare. Luni deja ne-am dus la judecata, si l-au retinut, si il tin in arest pentru ca nu a platit 1000 de lei.”

Instanta a dictat 25 de zile de arest la solicitarea executorului judecatoresc, care nu a putut obtine de la barbat plata amenzii. Vladimir Duplinschi a fost incatusat chiar din sala de judecata. Sotia sa spune ca de fiecare data cand s-a adresat la vreun medic, a platit. Ea munceste de 10 ani in Italia si spune ca ori de cate ori venea acasa mergea impreuna cu sotul sau la medic si ii trimitea bani pentru tratament.

Maria DUPLINSCHI, SOTIA: “Cand ne-am adresat, am facut un ecograf, o analiza de sange, radiografie la plamani, ne-au intrebat de polita si am spus ca nu avem, au spus sa ne ducem sa platim in casa, noi asa si am facut, toate serviciile le-am facut. Pe mine ce mai mult ma deranjeaza faptul ca nu exista lege pentru toti.”

Toti membrii familiei sunt disperati si isi doresc dreptate. 

Maria DUPLINSCHI, SOTIA: “Eu am fost nevoita sa las casa, ca sa pot intretine familia, copii. Am nepot invalid, ginerele este invalid, pe toti trebuie sai hranesc si sa-i imbrac. Numai eu stiu cum fac banii acestia. Vreau legea sa fie pentru toti la fel.”

Natalia DUPLINSCHI, FIICA: “Lumea fura, se bat si nu stau la inchisoare cat sta un om nevinovat. Pentru ce, pentru 100 de lei? La batranete sa ajungi dupa gratii.”

Este pentru prima data in Republica Moldova cand o persoana este incarcerata pentru ca nu a platit polita de asigurare medicala. Directorul Casei Nationale de Asigurari Medicale a refuzat sa comenteze acest caz.