Chisinau - orasul gheretelor. Asa am putea numi capitala, avand in vedere numarul mare de buticuri care stau aproape la orice colt de strada. Unii locuitori afirma ca chioscurile fac orasul mai urat. Desi primaria sustine ca in ultimii ani a redus considerabil numarul gheretelor, locuitorii observa ca dimpotriva, gherete sunt mai multe si de diverse forme.

Publicat:21.11.2015, 15:40

Oxana GORUN, REPORTER PRO TV: “Strada Igor Vieru din sectorul centru al capitalei poate fi redenumita in strada gheretelor. Intrucat de-a lungul a cateva zeci de metri, pe o parte si cealalta a drumului se intind numai gherete. Comerciantii vand aproape orice, de la fructe si legume pana la haine si dulciuri.”

 
Astfel de peisaje gasesti in fiecare cartier al capitalei. Gheretele stau la orice colt de strada, in orice curte si chiar parcuri. In ultimul timp s-au diversificat si formele lor. Cele mai populare sunt chioscurile in forma de masina, caruta sau remorca. 


"Evident ca strica aspectul capitalei nu este frumos..."

 
Numai in fata liceului Gheorghe Asachi, pe cativa metri patrati, sunt amplasate trei gherete. Una dintre ele a fost instalata recent. In buticul cu aspect modern se vinde ceai si cafea. Si in zadar mai multi internauti au criticat aparitia lui, chioscul sta neclintit. Atunci explicatia primarului era ca in acel loc exista un butic, a carui autorizatie nu poate fi retrasa, si ca acesta a fost inlocuit cu unul nou.


Mergem un cartier mai departe - intersectia strazilor Puskin si Stefan cel Mare. Aici buticurile parca au crescut ca ciupercile dupa ploaie. Oamenii se plang ca si preturile sunt piparate.


"Hotie..."

 
O vanzatoare recunoaste ca gheretele strica din aspectul capitalei, dar spune ca este multumita ca are un loc de munca.


"Dar ce sa facem daca nu avem in alta parte unde lucra..."

"Dar dati-ne locuri de munca"

 
Aceasta este si explicatia primarului capitalei pentru acceptul sau de a instalare gherete pe strazi.


Dorin CHIRTOACA, PRIMAR GENERAL: "Cand o sa exista o lege atunci, oamenii trebuie sa faca o bucatica pentru paine."

 
Primarul sustine ca ordine in oras va fi abia atunci cand toate gheretele vor fi scoase odata. In capitala sunt peste 4000 de gherete si cam tot atatea tonete. Mai mult de jumatate dintre ele sunt amplasate pe strazi. Anterior primarul Dorin Chirtoaca a anuntat ca nu va mai acorda autorizatii pentru amplasarea unor noi chioscuri pe strazi si ca treptat si cele existente vor si evacuate, apoi s-a razgandit.