Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, va fi audiat, marti, in Parlamentul European, in scandalul privind folosirea datelor a peste 87 de milioane de utilizatori de catre firma de consultanta politica Cambridge Analytica.

Publicat:22.05.2018, 06:13

Audierea lui Mark Zuckerberg în Parlamentul European va avea loc în intervalul orar 16.15 GMT - 17.30 GMT (n.r - 19.15 - 20.30 ora României), informeaza News.ro.

Initial, aceasta întâlnire ar fi trebuit sa aiba loc în spatele usilor închise, dar majoritatea liderilor din Parlamentul European au fost de acord sa ceara presedintelui PE, Antonio Tajani, ca audierea lui Mark Zuckerberg sa fie transmisa live.

„Am discutat personal cu domnul Zuckerberg despre posibilitatea transmiterii live prin streaming a audierii sale. Sunt bucuros sa anunt ca el a acceptat aceasta solicitare. Aceasta este o veste minunata pentru cetatenii europeni”, anunta Antonio Tajani pe Twitter.

Tajani l-a invitat pe Zuckerberg la aceasta audiere, spunând ca cei 2,7 de milioane de cetateni europeni care au fost afectati în urma scandalului Cambridge Analytica merita o explicatie completa.

Aceasta audiere va avea loc în contextul în care Uniunea Europeana va introduce noi reguli de protectie de datelor, în aceasta luna, reguli pe care Facebook a spus ca le va respecta.

În aceeasi zi, Antonio Tajani va avea o întâlnire privata cu Mark Zuckerberg, potrivit declaratiei unui purtator de cuvânt al presedintelui Parlamentului European, pentru AFP.

Facebook a recunoscut, la începutul acestei luni, ca datele a pâna la 87 de milioane de utilizatori ai platformei de socializare ar fi putut fi obtinute de compania Cambridge Analytica, care a lucrat pentru presedintele american Donald Trump în timpul campaniei sale electorale din anul 2016.

Regulamentul general de protectie a datelor în Uniunea Europeana (EU’s General Data Protection Regulation - GDPR), care va intra în vigoare pe 25 mai, are scopul de a le oferi utilizatorilor mai mult control asupra modului în care datele lor personale sunt stocate si folosite online. Firmele care vor încalca regulamentul vor fi sanctionate cu amenzi considerabile.

Zuckerberg, care s-a scuzat de mai multe ori pentru scurgerea de informatii în acest caz, a spus în aprilie, în fata Congresului SUA, ca regulamentul UE mai strict ar putea servi drept un model puternic la nivel global.

Sursa: News.ro