Liderii europeni vor încerca luni să salveze ceea ce a mai rămas din alianțele lor tradiționale, cu o strategie în două direcții, care vizează menținerea președintelui american Donald Trump de partea lor și salvarea Ucrainei de la sacrificarea în favoarea lui Vladimir Putin, scrie Politico, potrivit hotnews.ro.

Publicat:24.02.2025, 10:23

După o săptămână petrecută în urma unei declarații șoc după alta din partea administrației americane, guvernele europene încearcă să recâștige inițiativa.

Președintele francez Emmanuel Macron se află luni la Washington pentru discuții cu Trump, unde va susține că a-l lăsa pe Putin să câștige în Ucraina ar fi „o greșeală strategică uriașă”, a declarat el înainte de a zbura spre SUA.

În timp ce lideri din Europa și Canada se află la Kiev pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, la trei ani de la invazie, Macron îi va prezenta luni lui Trump „propuneri de acțiune” pentru a îndepărta „amenințarea rusă” în Europa și a garanta o „pace durabilă” în Ucraina care să nu se transforme într-un dictat pentru Kiev, scrie AFP.

Liderul de la Elysee, care a sosit duminică seara la Washington, va fi primit de omologul său la Casa Albă la ora 19:00 (ora României) pentru o întâlnire față în față, urmată de un prânz și o conferință de presă comună la ora 22:00 (ora României), chiar în ziua în care Ucraina intră în al patrulea an de război.

La trei ani după ultima sa întâlnire cu Vladimir Putin, la 7 februarie 2022 la Kremlin, într-o încercare zadarnică de a-l descuraja de la orice ofensivă, această vizită are din nou toate caracteristicile unei misiuni de urgență, comentează France Presse.

Donald Trump a provocat un cutremur anunțând că dorește să negocieze singur pacea cu Vladimir Putin, repunându-l pe acesta în centrul tablei de șah, împrumutând din retorica sa și defăimându-l pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Europenii se tem că această pace va însemna o capitulare pentru Kiev și va încuraja Rusia să dea noi lovituri de forță în țările vecine, inclusiv în țările membre ale UE, într-un moment în care Statele Unite încep să se dezangajeze.

„Aveți o putere care s-a supraînarmat (…) și continuă să se supraînarmeze. Nu știm unde se va opri astăzi. Prin urmare, trebuie să acționăm cu toții pentru a o limita”, a subliniat Emmanuel Macron înainte de a pleca la Washington.

Planul lui Macron

Macron va vorbi, de asemenea, în numele europenilor, fie că sunt membri ai UE sau ai NATO, după ce a purtat discuții cu aproape toți liderii lor, inclusiv cu premierul ungar pro-rus Viktor Orban, în cursul săptămânii trecute.

„El merge la Washington cu propuneri de acțiune care reflectă convergențele apărute” în timpul acestor discuții, a subliniat un consilier al lui Emmanuel Macron.

Aceasta înseamnă „continuarea susținerii Ucrainei, oferindu-i sprijinul militar necesar, respectându-i suveranitatea” și asigurându-se că „interesele europenilor sunt pe deplin luate în considerare”, a explicat el.

Pentru a realiza acest lucru, Emmanuel Macron intenționează să îl convingă pe Donald Trump că Rusia constituie o „amenințare existențială”, că Vladimir Putin „nu va respecta neapărat” o încetare a focului și că încetarea focului trebuie să fie verificabilă.

Înainte de a zbura spre Washington, Emmanuel Macron s-a coordonat, de asemenea, cu premierul britanic Keir Starmer, care este și el așteptat joi la Washington, cu privire la mesajul care urmează să fie transmis.

Londra și Parisul lucrează la desfășurarea unei forțe europene în Ucraina, după încheierea unui acord de pace, pentru a descuraja Rusia să atace din nou țara.

„Ideea este de a desfășura soldați în linia a doua, nu pe linia frontului. Aceasta ar putea fi combinată cu o operațiune multinațională, cu contingente non-europene”, spune o sursă franceză apropiată discuțiilor.

Se așteaptă ca Macron să schițeze contururile unui plan comun franco-britanic pentru o „forță de reasigurare” de menținere a păcii, ca parte a unui acord de pace, care ar însărcina apărarea aeriană să controleze cerul Ucrainei împotriva posibilelor atacuri ruse viitoare, împreună cu aproximativ 30.000 de soldați la sol staționați departe de graniță, potrivit Euractiv.

Prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer va face, de asemenea, presiuni în favoarea acestui plan în cadrul vizitei pe care o va efectua joi la Washington.

Marcon și Starmer vor „garanții solide de securitate”

În schimb, cei doi lideri sunt așteptați să îi ceară președintelui american să ofere „garanții solide de securitate” pentru forțele desfășurate.

Europenii speră că administrația Trump va exclude orice desfășurare de soldați americani pe teren, dar ar putea oferi sprijin logistic, lovituri în profunzime, informații și un angajament de a riposta în cazul unui atac rusesc.

De asemenea, europenii se vor angaja să își crească cheltuielile de apărare, pe care Donald Trump le dorește majorate la 5% din PIB, față de 2% în prezent, pe motiv că Statele Unite nu ar mai trebui să suporte povara asigurării securității Europei.

Macron speră, de asemenea, să îi demonstreze lui Trump că, cedând prea mult în fața Rusiei, ar încuraja adversarul său numărul unu, China, să își consolideze avantajul în Taiwan.

Pentru moment, administrația Trump este de partea Moscovei, considerând că este „nerealist” ca Ucraina să poată recupera teritoriile cucerite de Rusia sau să adere la NATO.

„Este în interesul său să lucreze cu europenii, deoarece Europa are o capacitate de creștere, un potențial economic, de cooperare cu americanii”, mai sugerează președintele francez.

În schimb, europenii vor riposta la orice taxe vamale suplimentare asupra produselor lor. „Între aliați, nu ne putem face reciproc să suferim cu taxele vamale”, a avertizat sâmbătă Emmanuel Macron.

Macron și Starmer au fost acuzați de Trump la Fox News Radio săptămâna trecută că nu au făcut „nimic” pentru a pune capăt războiului din Ucraina – o afirmație nefondată care a generat temeri că întâlnirea de luni cu președintele francez s-ar putea transforma într-o discuție contondentă.

Macron va trebui să demonstreze că o înțelegere cu europenii ar servi nevoii urgente a lui Trump de a încheia rapid un acord în Ucraina: „o pace fără soldați sau bani americani […] cu garanții de securitate pentru Ucraina oferite de europeni”, a scris fostul ambasador francez în SUA Gérard Araud în Le Point, citat de Euractiv.

„Aceasta ar putea fi ultima șansă a Europei”, a adăugat el.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.