Incercarile Kremlinului de a-i prezenta pe copiii elitei rusesti ca participanti egali in razboiul impotriva Ucrainei alaturi de soldatii obisnuiti au esuat, cred expertii cu care a vorbit The Moscow Times, transmite hotnews.ro.

Publicat:29.04.2023, 15:04

In schimb, aceste eforturi au starnit mai multe intrebari decat raspunsuri, au spus acestia.

Sambata trecuta, liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anuntat ca Nikolai Peskov, fiul purtatorului de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, ar fi fost „pana la genunchi in noroi si rahat" pe campul de lupta alaturi de mercenarii sai timp de aproape sase luni.

Dmitri Peskov a confirmat acest lucru pentru presa rusa cateva zile mai tarziu, dar nu a oferit alte detalii.

Neconcordantele din povestea lui Peskov Jr. care s-ar fi alaturat grupului Wagner s-ar putea intoarce impotriva Kremlinului, in timp ce incearca sa motiveze rusii obisnuiti sa se inroleze pentru a lupta inaintea unui contraatac ucrainean.

Abbas Gallyamov, un expert independent si fost redactor de discursuri pentru Putin, a declarat ca dezvaluirea referitoare la fiul unui inalt oficial de la Kremlin care a luptat in Ucraina nu a fost un accident.

Una dintre principalele nemultumiri ale rusilor impotriva regimului este tendinta acestuia de a transfera consecintele negative ale deciziilor sale asupra publicului, in timp ce oficialii se bucura de beneficii, a declarat Gallyamov pentru The Moscow Times.

„In situatie de razboi, aceasta nedreptate este perceputa in mod deosebit de acut, deoarece nu este vorba despre venituri economice, ci despre viata insasi", a spus Gallyamov.

„De aceea, Kremlinul a lansat un proiect in care membrii elitei merg pe front si apar acolo ca „participanti la [operatiunea militara speciala]"."

Kremlinul, speriat de contraofensiva ucraineana?

14 luni de razboi au lasat fortele Rusiei puternic epuizate, spun expertii, iar o contraofensiva ucraineana i-a dat un semnal Moscovei ca e nevoie sa isi intareasca efectivele.

In acelasi timp, naratiunea Kremlinului despre razboi si reclamele privind inrolarea nu au reusit sa convinga barbatii rusi sa se alature armatei.

Pentru a creste oportunitatile de a recruta recruti pentru armata, Kremlinul a pregatit discret legi pentru digitalizarea recrutarii si mobilizarii, care au fost rapid aprobate in Duma de Stat in aceasta luna.

Vestea cp Peskov Jr. ar fi luptat in Ucraina se pare ca a facut parte din eforturile Kremlinului de a stimula inrolarea.

Peskov Junior nu voia sa mearga in armata in septembrie

Dar Nikolai Peskov, in varsta de 33 de ani, care a petrecut mai multi ani la Londra si care a lucrat ulterior ca corespondent al postului de televiziune pro-Kremlin RT, a fost tinta unei farse telefonice in septembrie, in care parea reticent sa se inroleze in armata.

In conversatia telefonica transmisa in direct pe YouTube, un asociat al lui Alexei Navalnii s-a prezentat lui Nikolai Peskov ca recrutor militar.

Peskov Jr. a refuzat cererea interlocutorului de a se prezenta la biroul de recrutare, promitand sa „rezolve problema la un alt nivel", facand probabil aluzie la influentul sau tata.

Glumetul l-a sunat, de asemenea, pe Alexei Mishustin, fiul premierului rus Mihail Mishustin, care a spus ca studiaza la universitate si ca „nu are inca dorinta de a lupta".

In urma declaratiei lui Prigojin din aceasta saptamana, Peskov Jr. a declarat tabloidului pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda ca planuia deja sa se alature lui Wagner in ziua apelului telefonic glumet.

„Am simtit ca era datoria mea. Nu puteam sa stau pe margine si sa privesc cum atat prietenii, cat si alti oameni merg acolo", a spus el, sustinand ca a „realizat o isprava" si chiar a primit o medalie pentru curaj.

Propagandistii au luat repede initiativa

Propagandistii rusi au sarit rapid sa vorbeasca despre povestea presupusului serviciu militar al lui Peskov Jr.

Sefa RT, Margarita Simonian, a declarat ca stia de mult timp despre serviciul lui Peskov Jr. in Wagner, deoarece tatal sau i-a povestit personal despre acest lucru in timpul unei cine amicale, dar a cerut sa nu faca publica informatia. Dar in declaratia sa, ea s-a referit la Peskov Jr. ca fiind „Sasha", a remarcat un jurnalist rus de la BBC.

Iar Vladimir Soloviov, un prezentator al postului de televiziune de stat Rossiya-1, a publicat un interviu cu Peskov Jr. in zona de lupta care ar fi fost filmat iarna, pe front.

„Numele lui a aparut de curand, lupta in Wagner, a devenit foarte faimos. Dar ce alta alegere are? Este nepotul unui maresal legendar, fiul unui celebru oficial al statului rus. Acesta este Nikolai Dmitrievici Peskov", a declarat Soloviov.

Expertii se indoiesc ca Peskov Junior a ajuns pe front

Prigojin sustine ca fiul lui Peskov a petrecut aproape sase luni luptand in Ucraina ca parte a unui echipaj al unui lansator de rachete, dar a servit sub un alt nume, folosind „documente false" pentru a-si ascunde identitatea.

„El [Dmitri Peskov] a venit la mine spunandu-mi: "De ce nu-l luati, ca simplu artilerist". Si tipul a servit ca oricine altcineva. Doar un simplu artilerist, bagat pana la genunchi in noroi si rahat, manevrand un Uragan [lansator de rachete]", a declarat Prigojin, adaugand ca Peskov Sr. „a avut candva reputatia de a fi un liberal total".

Cu toate acestea, experti independenti au exprimat indoieli ca fiul lui Peskov a ajuns vreodata in prima linie a frontului.

Analistul militar independent si fondatorul Conflict Intelligence Team, Ruslan Leviev, a declarat ca sistemele de lansatoare de rachete Uragan sunt in mod normal pozitionate la zeci de kilometri distanta de campul de lupta.

„Aceste [sisteme] se afla suficient de departe de linia frontului (au o raza de tragere de pana la 35 de kilometri), riscurile sunt minime si nu inteleg de ce se mentioneaza 'pana la genunchi in noroi'", a scris Leviev pe Twitter.

A vandut masina in timp ce se afla pe front?

In plus, afirmatia privind sederea prelungita a lui Peskov Jr. pe front pare inconsecventa cu faptul ca, in toamna si iarna 2022-2023, Tesla Model X pe care o detine a fost surprinsa in mod repetat incalcand limitele de viteza in Moscova, ceea ce a dus la mai multe amenzi.

Iar la 28 martie, in timp ce Peskov Jr. ar fi fost pe front, masina sa a fost vanduta unui barbat din regiunea Tver din nord-vestul Rusiei, a relatat postul de stiri independent Sota.

„Este foarte neindemanatic facut. Este clar ca au vrut sa arate ca si copiii elitei sunt implicati in operatiunea [militara]. Dar exista intrebari cu privire la modul in care se face, pentru ca a trecut mai mult de un an de la inceputul razboiului. Iar reactiile la acest lucru sunt neclare", a declarat un fost oficial guvernamental de rang inalt pentru The Moscow Times, sub rezerva anonimatului.

„Daca ar fi fost facuta in mod curat, ar fi fost eficienta. Dar, din moment ce au existat multe dezvaluiri despre faptul ca a fost un fals, iar Peskov Jr. nu a fost de fapt niciodata in Ucraina, efectul real a fost in schimb negativ", a declarat Gallyamov pentru The Moscow Times.

„Poporul rus este obisnuit cu faptul ca autoritatile construiesc in mod constant sate Potemkin, asa ca, de indata ce apar dezmintiri rezonabile, oamenii le cred cu usurinta", a spus el.