Berlinul urmeaza sa furnizeze Kievului un nou pachet de ajutoare in principal militare - in valoare de 400 de milioane de euro, a anuntat ministrul german al Apararii Boris Pistorius, potrivit stirileprotv.ro

Publicat:19.09.2023, 11:51

Noua transa de ajutoare consta in diverse tipuri de munitie, deoarece „acesta este lucrul de care Ucraina are cea mai mare nevoie”, a declarat luni tabloidului Bild ministrul german al Apararii Boris Pistorius, inaintea unei reuniuni a aliatilor Ucrainei in Germania.

„Guvernul nu a decis inca daca va trimite rachete de croaziera (de tip) Taurus”,  a anuntat el.

Conducatorii ucraineni cer de mai multe luni Germaniei sa-i livreze rachete de croaziera de tip Taurus, pe care le considera necesare pentru a respinge armata rusa in plina contraofensiva a fortelor ucrainene.

„Furnizam munitii suplimentare, munitii explozive, minitie de moerier, obuze antimina”,  a declarat Boris Pistorius tabloidului.

Acest nou ajutor cuprinde de asemenea vehicule blindate si sisteme de deminare, dar si generatoare odata cu apropierea iernii, a precizat el.

Boris Pistorius a subliniat referitor la rachetele de tip Taurus ca  „datoria intregului Guvern federal este sa cantareasca foarte minutios fiecare livrare de armament. In acest sens, este necesar sa se clarifice o multime de aspecte politice, juridice, militare si tehnice”.

Acest lucru „nu este usor”, a subliniat el.

Intre problemele in suspans se afla cea cu privire la ce tip de armament poate fi folosit fara sustinerea militarilor din cadrul armatei germane (Bundeswehr), a subliniat Boris Pistorius.

Berlinul a taraganat cererea Kievului pana acum, de teama ca rachetele sale ar putea atinge teritoriul rus si agrava conflictul.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba si-a exprimat iritarea fata de ezitarile germane in cursul unei vizite a omoloagei sale Annalena Baerbock la Kiev, in urma cu o saptamana.

„Este doar o problema de timp. Si nu inteleg de ce pierdem timp”,  declara Kuleba, apereciind ca Germania va sfarsi prin a da unda verde.

Cancelarul german Olaf Scholz este supus unor presiuni politice in Germania, inclusiv in cadrul coalitiei sale, sa aprobe livrarea acestor rachete.

De la inceputul invaziei ruse, Germania este unul dintre principalii contributori la sustinerea Kievului si a furnizat Ucrainei ajutor umanitar, financiar si militar in valoare de 22 de miliarde de euro.

Germania gazduieste marti, la baza americana de la Ramstein (sud), o reuniune interntaionala sub egida Statelor Unite in vederea coordonarii ajutorului militar al aliatilor Ucrainei.

Ministrul german al Apararii Boris Pistorius nu poate participa personal la aceasta reuniune, deoarece s-a imbolnivit de covi-19, potrivit Bild.