Anuntul Germaniei ca trimite Ucrainei faimoasele tancuri Leopard 2 - si ca va permite altor tari sa le trimita ucrainenilor, la randul lor, acest model avansat de tanc - a indreptat atentia opiniei publice asupra acestor vehicule terestre de lupta, scrie stirileprotv.ro

Publicat:25.01.2023, 15:10

Tancul Leopard 2 a fost lansat pentru prima data in 1979, iar, de atunci, a fost modernizat de mai multe ori, castigand reputatia de a fi unul dintre cele mai bune tancuri de lupta din lume - noteaza Washington Post.

Leopard 2 a fost proiectat de producatorul de arme din Germania de Vest Krauss-Maffei Wegmann, cu scopul de a inlocui tancul original Leopard, lansat in 1965.

leopard tanc

Leopard 2 este mai avansat decat multe dintre tancurile din epoca sovietica care sunt folosite acum in razboi atat de fortele ruse, cat si de cele ucrainene.

Chiar si versiunile mai vechi ale acestui tanc sunt dotate cu tehnica optica moderna, inclusiv cu imagini termice, care ii permit sa functioneze zi si noapte.

De asemenea, tancul are un telemetru laser cu care isi poate urmari tintele.

Tancurile Leopard 2 sunt construite special pentru a se misca rapid, putand atinge o viteza maxima de aproximativ 70 de kilometri pe ora, in ciuda greutatii lor de 55 de tone, potrivit producatorului.

Leopard 2 are, de asemenea, o varietate de caracteristici care au fost concepute pentru a proteja echipajul. Depozitarea compartimentata a munitiei evita exploziile devastatoare cunoscute drept ”jack-in-the-box”, care se produc, de exemplu, la tancurile T-72 ale Rusiei, unde munitia este depozitata chiar sub echipaj.

Iar rezervorul tancului Leopard 2 este alimentat de un motor diesel, care este relativ usor de alimentat si ofera vehiculului o autonomie extinsa de aproximativ 338 de kilometri pe sosea. De asemenea, foloseste munitie NATO standardizata de 120 mm, care ar oferi Ucrainei acces la un grup mai mare de furnizori decat tancurile sale actuale, care au nevoie de munitie de 125 mm.

Cand vine vorba de tancurile de lupta, Leopard 2 are un singur rival principal: tancul M1 Abrams, fabricat in SUA.

Lansat inca din 1980, M1 Abrams are specificatii similare cu Leopard 2, dar cu cateva avantaje clare. Versiunile moderne au straturi de protectie cu blindaj de uraniu, care ofera beneficii semnificative echipajului din interior.