Mult asteptata contraofensiva ucraineana impotriva trupelor ruse este in curs de desfasurare, a declarat joi consilierul sefului administratiei prezidentiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, citat de dpa, scrie agerpres.ro.

Publicat:25.05.2023, 18:08

"Contraofensiva are loc deja de cateva zile", a declarat el intr-un interviu acordat miercuri seara televiziunii italiene Rai, care l-a difuzat joi dimineata.

"Acesta este un razboi intens de-a lungul unei frontiere de 1.500 kilometri. Actiunile noastre au inceput deja", a adaugat Podoliak, consilier al presedintelui Volodimir Zelenski, potrivit traducerii italiene.

In acelasi timp, Mihailo Podoliak a negat ca Kievul ar fi implicat in recentele atacuri din regiunea rusa Belgorod, situata la frontiera cu Ucraina.

Combatanti rusi, opozanti ai presedintelui Vladimir Putin care isi au baza in Ucraina - Corpului Voluntarilor Rusi (Russki Dobrovolceski Korpus, RDK) si Legiunea "Libertate pentru Rusia" - au revendicat incursiunea armata dinspre teritoriul Ucrainei in regiunea rusa Belgorod de zilele trecute, avertizand ca au de gand sa repete raiduri de acest gen, conform agentiilor internationale de presa.

Rusia si presedintele rus Vladimir Putin nu sunt capabili nici macar sa-si apere propriul teritoriu, a spus Podoliak, referindu-se la luptele date in acea zona. "Ceea ce se intampla in regiunea de frontiera este un soc pentru Putin si va duce la sfarsitul sau", a apreciat oficialul ucrainean.

Ucraina nu doreste sa atace teritoriul rus, a insistat Podoliak. Adresandu-se jurnalistului italian, consilierul presedintiei de la Kiev a afirmat: "Noi folosim armele pe care ni le-ati dat pentru a distruge pozitiile ruse din teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv Donbas si Crimeea".

Daca s-ar livra si avioane F-16, spatiul aerian al Ucrainei ar putea fi "in sfarsit" acoperit, a spus el.

Remarcand ca, in prezent, Ucraina dispune de rachete Storm Shadow cu raza lunga de actiune, tancuri Leopard si alte echipamente occidentale, Podoliak a mentionat ca "daca le-am fi avut acum un an, razboiul s-ar fi incheiat pana astazi", potrivit agentiei de presa Interfax-Ukraina.

Fortele ruse, care ocupa o parte din regiunea Zaporojie, in sud-estul Ucrainei, au inundat campurile in doua zone din apropierea liniei frontului in scopul de a preveni un eventual avans ucrainean, a declarat joi primarul legitim al orasului Melitopol pe contul sau de Telegram, potrivit EFE.

"Pentru a-si intari apararea in jurul orasului Melitopol, ei folosesc tot ce au la indemana, de la liniile de aparare din al Doilea Razboi Mondial pana la apa", sustine Ivan Fedorov, primarul ucrainean al acestui oras transformat de fortele ruse in capitala teritoriului ocupat din regiunea Zaporojie.

"Ei inunda campurile atat langa linia frontului, cat si in directia Crimeii, in apropiere de Iakimovka", a spus primarul Fedorov, care incearca sa-si indeplineasca in continuare atributiile de pe teritoriul controlat de Kiev in Zaporojie.

El a avertizat si in alte ocazii ca trupele ruse inunda campurile din regiune pentru a opri un posibil avans ucrainean. Fortele ruse inunda aceste terenuri folosind canale de irigatii, potrivit lui.

Primarul legitim al orasului Melitopol a afirmat, de asemenea, ca fortele ruse isi muta bazele pe care le instalasera in oras in padurile si terenurile din jur, unde se presupune ca sapa transee.

La randul sau, Statului Major General ucrainean declara ca fortele ruse din Zaporojie se pregatesc de saptamani intregi pentru a se apara impotriva mult asteptatei contraofensive ucrainene.

Avand in vedere pozitia sa geografica, regiunea Zaporojie, unde se afla cea mai mare centrala nucleara din Ucraina si din Europa, este esentiala pentru ambitiile Kievului de a recuceri peninsula Crimeea, anexata de Moscova in 2014, noteaza EFE.