Ucraina se teme ca centrala sa nucleara Zaporojie s-ar putea confrunta pana la sfarsitul verii cu lipsa apei necesare pentru a raci reactoarele, deoarece fortele ruse au lasat apa sa iasa dintr-un rezervor care alimenteaza centrala, relateaza Reuters, scrie hotnews.ro.

Publicat:27.03.2023, 16:57

Igor Sirota, directorul general al companiei de stat Ukrhydroenergo, care opereaza centralele hidroenergetice, a declarat pentru Reuters ca nu exista niciun pericol imediat pentru cea mai mare centrala nucleara din Europa, care a fost ocupata de fortele rusesti.

Dar el si-a exprimat ingrijorarea cu privire la ce s-ar intampla daca nivelul apei va scadea si mai mult in rezervorul Kahovka de pe raul Nipru, care alimenteaza centrala si milioane de oameni din sudul Ucrainei, inclusiv in Crimeea ocupata de rusi.

Rusii au lasat deschise ecluzele, iar apa de racire curge
Nivelul a scazut deoarece trupele rusesti care controleaza rezervorul, precum si centrala hidroelectrica si barajul Kahovka, au lasat apa sa iasa prin ecluze, a spus el.

Centralele nucleare au nevoie apa pentru a-si raci reactoarele si pentru a preveni o topire a miezului nuclear. Sirota a spus ca Zaporojie inca mai are nevoie de apa pentru a-si raci reactoarele, chiar daca acestea au fost inchise.

„O problema (cu lipsa apei pentru racire) ar putea aparea vara, la sfarsitul verii”, a spus Sirota intr-un interviu, adaugand ca rezervorul ar putea fi golit in cateva zile daca toate ecluzele sunt deschise.

"Sper sa nu ajungem in aceasta situatie. Sper ca vom elibera mai repede", a spus el, referindu-se la o contraofensiva ucraineana planificata pentru recucerirea teritoriului ocupat.

Compania de energie nucleara de stat Energoatom a declarat luna trecuta ca nivelul apei la rezervor era de obicei de 16 metri, dar a scazut la 13,8 metri, iar o scadere la 12,8 metri ar fi o urgenta, in timp ce 12 metri ar fi o situatie critica.

Sirota a spus ca nivelul a crescut de atunci datorita topirii zapezii

"Ei (rusii) evacueaza un anumit volum si am ridicat nivelul la 14.30 metri de la 13.50-13.60 metri. Dar totusi portile (ale barajului) sunt deschise", a spus Sirota.

Seful AIEA, Rafael Grossi, va vizita centrala Zaporojie pentru a evalua situatia 

Fortele rusesti care ocupa parti din Ucraina nu au comentat nimic cu privire la nivelul apei de racire. Agentia de presa rusa RIA a raportat ca armata rusa repara unul dintre cele sase hidrogeneratoare de la hidrocentrala Kahovka.

Centrala nucleara Zaporojie a reprezentat aproximativ 20% din productia nationala de energie a Ucrainei inainte de invazia Rusiei din februarie 2022, dar nu a produs energie electrica din septembrie, cand ultimul dintre cele sase reactoare ale sale a fost scos din functiune.

Reprezentanti ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica au fost trimisi la statie din septembrie, iar seful AIEA Rafael Grossi o va vizita saptamana aceasta pentru a evalua situatia de acolo.

Ucraina si Rusia se acuza reciproc ca au bombardat amplasamentul fabricii, care se afla in apropierea liniilor frontului. AIEA vrea sa creeze o zona de securitate in jurul centralei pentru a reduce riscul unui accident nuclear, la aproape patru decenii dupa dezastrul de la Chornobil.

Rusia si Ucraina s-au acuzat si anul trecut ca planuiesc aruncarea in aer a barajului Kahovka, un pas care ar declansa o inundatie devastatoare pe o zona mare.