Statele Unite vor dona Ucrainei 31 de tancuri Abrams iar Germania a decis sa transmita tancuri Leopard. Totodata Berlinul le va permite si altora sa faca acelasi lucru. Intr-o prima faza, Germania urmeaza sa livreze Kievului 14 tancuri din stoc. Alte peste 12 tari au anuntat ca vor sa trimita Ucrainei peste 200 de astfel de blindate. Vor arde la fel ca toate celelalte, ameninta Kremlinul.

Publicat:25.01.2023, 18:59

Dupa saptamani de discutii, azi guvernul german a confirmat decizia de a trimite tancuri Leopard Ucrainei. 

Olaf SCHOLZ, CANCELARUL GERMANEI: „Germania va pune la dispozitie tancuri Leopard 2. Acesta este rezultatul consulatorilor indelungate cu aliatii si partenerii nostri.”

In prima instanta, Berlinul ar dona 14 tancuri, impreuna cu echipamentul auxiliar. Acestea ar putea fi operationale in Ucraina in aproximativ trei luni, a declarat ministrul german al apararii. Mai intai va fi efectuat antrenamentul militarilor ucraineni, iar apoi tancurile vor fi trimise la Kiev.
Totodata, Berlinul va permite, oficial, si altor state europene, in special Poloniei, sa livreze acest tip de blindate. 

Mateusz MORAWIECKI, PREMIERUL POLONIEI: „Desigur suntem gata sa antrenam soldatii ucraineni in Polonia. Alte tari urmeaza sa faca la fel.”

Sunt peste 12 tari care vor sa doneze Kievului pana la 200 de blindate Leopard. Dupa anuntul Berlinului, presedintele Joe Biden a anuntat in aceasta seara intr-o conferinta de presa ca SUA vor oferi Ucrainei 31 de tancuri Abrams. 

Joe BIDEN, PRESEDINTELE STATELOR UNITE: „Astazi vreau sa anunt ca Statele Unite vor trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams, echivalentul unui batalion ucrainean.” 

Joe Biden a tinut sa precizeze ca va dura luni de zile pana cand va fi livrat echipamentul, deoarece Abrams necesita cel mai indelungat antrenament al echipajului in turela, spun specialistii. Presedintele Volodimir Zelenski a multumit aliatilor pentru tancuri, precizand ca Ucraina are nevoie urgenta de ele.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: „Sunt foarte fericit. Vreau sa multumesc Germaniei, Marii Britanii si Statelor Unite pentru ca au luat asemenea decizii. Eu multumesc intregii lumi pentru ajutorul oferit Ucrainei, dar vreau sa fiu sincer si sa va spun ca numarul de tancuri si termenul in care vor ajunge la noi au o importanta nu doar majora, ci critica.”  

Kremlinul crede ca tancurile livrate Ucrainei „vor arde” si nu vor schimba nimic in ceea ce priveste atingerea obiectivelor Moscovei. In timpul unei vizite la o fabrica de munitii, seful Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, fostul presedinte Dimitri Medvedev, sustine pe de alta parte ca Rusia are suficient armament sa faca fata ajutoarelor trimise Ucrainei.

Dmitri MEDVEDEV, SEFUL CONSILIULUI DE SECURITATE AL FEDERATIEI RUSE: „Adversarii nostri ne privesc, spun periodic ca ne lipseste una sau alta, ca nu mai avem rachete decat pentru una sau doua lovituri si alte lucruri de genul asta. As vrea sa-i dezamagesc. Avem destul din toate."

Si presedintele rus Vladimir Putin s-a laudta ieri ca  Rusia produce rachete antiaeriene cat restul lumii la un loc.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.