​​Dupa ce fortele ucrainene au reusit sa blocheze o tentativa a rusilor de a traversa un rau in estul tarii pe un pod de pontoane si au reusit dintr-un „singur foc” sa distruga zeci de vehicule blindate si tancuri si sa blocheze avansul rusilor in apropiere de Lisichansk, mercenarii Wagner au inceput sa-si exprime public furia fata de generalii rusi si fata de modul in care acestia conduc razboiul.

Publicat:14.05.2022, 19:09

Se pare ca respectul lor fata de generalii armatei ruse este la un nivel foarte scazut, din moment ce isi permit sa ii faca public incapabili si sa ii acuze de tehnici de lupta invechite, care le pun viata in pericol!

„Pana cand nu vom afla numele „geniului militar” care a ghidat coloana cu provizii pe langa rau si pana cand nu va raspunde pentru gafa comisa, nu va fi reforma in armata. Adversarii nostri poarta un „smart war” impotriva noastra, cu predictii si pozitii calculate in avans, in timp ce noi ne ghidam dupa harti!”, scrie Yura Podoliak, mercenar Wagner, pe Telegram.

„Ofensiva in Donbass ne este ingreunata nu doar din cauza tehnicii si a lipsei de informatii inteligente, ci si din cauza unor astfel de generali! Cum sa nu iti amintesti de tovarasul Stalin, care in ciuda greutatilor din razboi, nu se temea sa ia decizii radicale de personal! Din cauza acestor oameni ne mobilizam din ce in ce mai greu si, chiar daca ne vom mobiliza, riscam ca un alt idiot cu caciula de astrahan sa ne distruga blindatele si personalul pe langa vreun sat ratacit!’’, mai spune mercenarul.

Unii dintre generali sunt acuzati de tradare si de faptul ca le pun viata in pericol, dand prea multe informatii despre actiunile lor. Fericiti ca au scapat cu viata, mercenarii ii acuza de prostie si ameninta ca, daca se apuca sa posteze poze care sa evidentieze prostia generalilor, „o sa oboseasca postacii de la tastatura, de la cate comentarii vor vrea sa scrie!”.

Referitor la evenimentele de langa Belogorovka (Regiunea Donetsk), regreta si recunosc ca artileria ucraineana e mai eficienta decat a lor, in principal din cauza greselilor de organizare, nu neaparat datorita „vitejiei ucrainene!”

Operatiunea de care vorbesc mercenarii Wagner a avut loc intre 7 si 10 mai, langa localitatea Bilohorivka de langa raul Donet, in apropiere de Lisichansk si Sievierodonetk, localitati controlate de ucraineni si pe care acum rusii incearca sa le incercuiasca si sa le cucereasca.

Armata Ucrainei ar fi reusit sa depisteze din timp operatiunea rusilor de a monta un pod de pontoane pentru a trece raul cu toata tehnica grea si ar fi folosit focuri de artilerie si de aviatie care i-au surprins pe rusi in acelasi loc cu toate vehiculele militare.

In urma atacului au ramas zeci de vehicule distruse, unele cazute cu totul in apa, podul de pontoane facut bucati, precum si numeroase victime omenesti. Avansul rusilor ar fi fost oprit atunci si acolo.

Ce este Grupul Wagner, armata privata a lui Putin

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privata a lui Vladimir Putin, implicata, de-a lungul timpului in conflicte din Ucraina, Siria si in zona Africii. Grup Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militara privata din lume.

Ideea crearii unei armate de mercenari in Rusia a aparut dupa razboiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Rosii. Suferintele familiilor care si-au pierdut fii si soti in razboi au avut un impact major asupra societatii ruse. O armata privata avea avantajul ca pierderile acesteia nu intrau in statisticile oficiale, scrie Rador.

Primul indiciu ca liderii din Rusia doreau infiintarea unei forte militare private, dateaza din anul 2012. In acel an, in aprilie presedintele Vladimir Putin a declarat ca o astfel de forta „este un instrument pentru realizarea intereselor nationale fara implicarea directa a statului”.

La acea vreme se lua in calcul legalizarea societatilor comerciale militare, insa acest proiect a esuat din cauza opozitiei armatei si a serviciilor secrete, care se temeau sa-si piarda pozitiile sale de monopol. In aceste conditii s-a decis ca Grupul Wagner sa actioneze clandestin, in felul acesta neputand fi deranjat de sistemul judiciar controlat politic, dar totusi entitatea nu poate deveni independenta de deciziile de la Kremlin.

Fondatorul si comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofiter rus de informatii militare (GRU), al carui nume de cod era „Wagner”.

Dmitri Utkin este fost locotenent colonel, de 51 de ani, decorat candva de Putin si ar fi responsabil pentru operatiunile din Ucraina. Utkin este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv ca ar fi ordonat ca un dezertor sirian sa fie torturat pana la moarte si executia sa fie filmata, potrivit RFI care citeaza The Moscow Times.

Alexander Kuzentsov, 44 de ani, despre care se spune ca ar fi comandantul companiei de atac si recunoastere a Wagner, sub indicativul „Ratibor”.

Colonelul in retragere Andrei Roshev, in varsta de 68 de ani, este director executiv fondator al Wagner. El comanda acum trupe mercenare in Siria in sprijinul regimului lui Bashar al-Assad sub indicativul „Siedoy”, potrivit RFI.

Euractiv noteaza ca, potrivit informatiilor actuale, grupul Wagner este finantat de un om de afaceri in varsta de 60 de ani din Sankt Petersburg, Yevgeny Prigozhin, cunoscut ca fiind un apropiat de presedintelui rus Vladimir Putin, mai noteaza RFI.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: