Cancelarul Olaf Scholz a confirmat oficial miercuri ca Germania va trimite tancuri principale de lupta Leopard 2 Ucrainei, anunta Reuters, scrie hotnews.ro

Publicat:25.01.2023, 14:10

„Aceasta decizie urmeaza linia noastra binecunoscuta de a ajuta Ucraina in cel mai bun mod in care putem. Actionam indeaproape intr-o maniera coordonata la nivel international”, a afirmat Olaf Scholz intr-un comunicat remis presei.

Acesta precizeaza ca obiectivul este de a crea rapid doua batalioane cu tancuri Leopard 2 in Ucraina si ca Germania va furniza 14 tancuri de acest tip din depozitele sale militare.

Comunicatul mai afirma ca antrenarea militarilor ucraineni in vederea utilizarii acestor vehicule de lupta va incepe in curand in Germania si ca Berlinul va pune la dispozitia trupelor Kievului si munitiile si celelalte elemente de logistica necesare pentru folosirea tancurilor Leopard 2.

Scholz a anuntat de asemenea ca guvernul sau va emite in curand permisele de care au nevoie tarile partenere pentru a putea transfera tancurile Leopard 2 din dotarea propriilor forte armate Ucrainei.

Polonia a devenit prima tara membra a NATO care si-a exprimat intentia de a furniza tancuri Kievului, facand un anunt privind trimiterea unei companii de 14 tancuri Leopard de fabricatie germana in data de 11 ianuarie.

Saga transferarii tancurilor Leopard Ucrainei
Insa guvernul de la Varsovia avea nevoie de aprobarea Germaniei, tara in care au fost produse tancurile, potrivit reglementarilor NATO din domeniul achizitiilor militare, urmatoarele doua saptamani fiind marcate de tergiversari ale guvernului lui Scholz si acuzatii dure la adresa sa din partea executivului polonez.

Decizia anuntata miercuri de Scholz a venit in cele din urma la doar o zi dupa ce Polonia a depus o cerere oficiala de a transfera aceste tancuri Ucrainei, mai multi oficiali de rang inalt de la Varsovia afirmand insa ca livrarea va avea loc cu sau fara aprobarea Germaniei.

„Vom cere o astfel de aprobare, insa asta este o chestiune secundara”, a declarat luni premierul Mateusz Morawiecki la Poznan, in vestul Poloniei. El a mai spus ca daca Polonia nu va primi in final aprobarea Germaniei, ea isi doreste sa actioneze in cadrul unei mici coalitii.

„Daca Germania nu va face parte din aceasta coalitie, tot ne vom transfera tancurile in Ucraina impreuna cu altii”, a adaugat Morawiecki.

Marti seara doua dintre cele mai mari ziare din Norvegia au scris ca guvernul de la Oslo analizeaza la randul sau daca sa trimita o parte a tancurilor sale Leopard Ucrainei.

Norvegia, membra NATO, care la randul ei se invecineaza cu Rusia, ar putea contribui cu patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 ale tarii, potrivit Dagens Naeringsliv.

In jur de 3.600 de tancuri Leopard 2 si variante modernizate ale acestora au fost produse din 1979, anul in care ele au intrat in dotarea fortelor armate ale Germaniei de Vest, pana in prezent. In prezent tarile europene detin aproximativ 2.000 de tancuri Leopard 2.