In cea de-a 80-a zi de razboi, Ucraina reuseste inca sa tina la distanta fortele ruse de cel de-al doilea oras ca marime al tarii, Harkov. Continua si „negocieri dificile” pentru evacuarea soldatilor raniti, blocati in uzina Azovstal din Mariupol. Totodata, se duc lupte grele si pe Insula Serpilor, unde Rusia incearca sa desfasoare sisteme de aparare antiaeriana, iar un tren plin cu cadavre ale militarilor rusi a fost lasat in urma de trupele lui Putin care s-au retras din regiunea Kievului. 

Publicat:14.05.2022, 18:16

Un civil a fost ucis, iar alti 12 au fost raniti in urma atacurilor lansate de rusi in regiunea Donetk. Potrivit guvernatorului regiunii, numarul victimelor ar putea creste. Intre timp, trei poduri din regiunea Harkov au fost aruncate in aer de trupele ruse, acestea fiind indispensabile pentru contraofensiva Fortelor Armate ale Ucrainei, insa distrugerea lor inseamna si faptul ca rusii nu vor mai putea sa se intoarca in Harkov.

Ucraina a eliberat pana acum peste 1.000 de localitati ocupate de rusi, a anuntat presedintele Volodimir Zelenski, adaugand ca eliberarea graduala a regiunii Harkov arata ca ucrainenii nu vor lasa niciun teritoriu inamicului.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: „Pana astazi, 1.015 localitati au fost dezocupate, ceea ce inseamna inca sase in ultimele 24 de ore. Vom relua furnizarea de electricitate, apa, comunicatii, transport, servicii sociale in aceste localitati.”

Pe retelele de socializare au aparut imagini cu localnicii unui sat din regiunea Harkov, recent eliberat de fortele armate ucrainene, care ii intampina pe soldatii ucraineni cu lacrimi in ochi.

Bombardamentele continua si asupra uzinei siderurgice Azovstal, unde rezista ultimii aparatori.

Fortele ruse au pierdut aproximativ 6.000 de soldati la Mariupol, spune Sviatoslav Palamar, adjunct al comandantului regimentului Azov, aratand ca rusii au continuat sa atace uzina Azovstal, ultima fortareata a rezistentei ucrainene din Mariupol. Palamar a estimat ca fortele ruse au pierdut pana acum peste 6.000 de militari, inclusiv un general, in luptele de la Mariupol.

Sviatoslav PALAMAR, COMANDAT AL REGIMENTULUI AZOV: “Garnizoana noastra a reusit sa distruga aproximativ 6.000 de unitati inamice, inclusiv un general. Este vorba despre 78 de tancuri. Este vorba despre mai mult de 100 de vehicule blindate. Acest lucru este conform datelor confirmate. Exista inca o multime de date neconfirmate, dar nu ne vom baza pe ele."

De asemenea, autoritatile ucrainene anunta ca negocierile pentru evacuarea soldatilor raniti blocati in uzina Azovstal din Mariupol continua.

Ministrul ucrainean al Apararii, Oleksii Reznikov, a scris pe o retea de socializare ca Rusia forteaza Ucraina sa isi reduca tintele la nivel operational si tactic si intra intr-o faza "lunga" a razboiului. 

Totodata, un tren plin cu cadavre ale militarilor rusi morti in Ucraina a fost lasat in urma de trupele lui Putin care s-au retras din regiunea Kievului, pe care nu au reusit sa o cucereasca. Un colonel ucrainean a spus ca Moscova a refuzat sa-si revendice propriii morti, asta in conditiile in care Ucraina sustine ca a ucis peste 25.000 de mii de soldati, iar Rusia a recunoscut doar aproximativ 1.300 de morti.

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, i-a cerut omologului sau rus, Serghei Soigu, o incetare imediata a focului in Ucraina. A fost prima data de la invazia Ucrainei din 24 februarie cand cei doi oficiali au purtat o discutie. 

Intre timp, Rusia a desfasurat pe Insula Serpilor sisteme de aparare antiaeriana, iar armata ucraineana continua loviturile asupra infrastructurii din zona. Intr-o serie de atacuri din ultimele 10 zile, dronele ucrainene si alte active au atacat unitati rusesti din apropierea insulei. Autoritatile ucrainene spun ca Insula Serpilor ar putea fi utila si rusilor, daca doresc sa-si consolideze prezenta in regiunea transnistreana.

Potrivit analistulor de la Institutul pentru Studierea Razboiului este probabil ca presedintele rus, Vladimir Putin, sa anexeze Rusiei partile ocupate din sudul si estul Ucrainei „in urmatoarele luni”. Analistii avertizeaza ca mutarea ar putea fi folosita atunci pentru a ameninta Ucraina si aliatii sai cu un atac nuclear.