Conducerea militara rusa pare sa transfere din ce in ce mai mult responsabilitatea pentru operatiunile ofensive din Ucraina catre Fortele Aeropurtate Ruse (VDV), scrie Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) in ultima sa evaluare asupra razboiului din Ucraina, transmite hotnews.ro.

Publicat:17.04.2023, 10:59

Afirmatia expertilor ISW se bazeaza pe informatiile potrivit carora comandantul VDV, general-colonelul Mihail Teplinski, a revenit la un rol „major”, dar nespecificat, in ofensiva militara din Ucraina, dupa ce Ministerul Apararii de la Moscova l-ar fi inlocuit in ianuarie dupa o disputa cu seful Statului Major General rus, Valeri Gherasimov.

Desemnarea sa sugereaza totodata ca Ministerul rus al Apararii vrea sa colaboreze mai strans cu grupul de mercenari Wagner pentru a finaliza capturarea orasului Bahmut din estul Ucrainei, afirma ISW in evaluarea sa. Seful Wagner, Evgheni Prigojin, il sustinuse pe Teplinski la momentul demiterii sale in luna ianuarie.

Ce mai puncteaza Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) in ultima actualizare despre razboi:

Ministerul rus al Apararii si Evgheni Prigojin au recunoscut public, la 11 aprilie, ca elemente VDV sunt angajate in luptele din zona Bahmut si ca tin flancurile Wagner la nord si la sud de Bahmut, in timp ce Wagner continua efort ofensiv principal in interiorul orasului.

ISW a observat recent ca elemente ale diviziei 106 a VDV opereaza in zona Bahmut. Totodata, Prigojin si-a mai redus in ultimele zile atacurile retorice explicite la adresa Ministerului Apararii.

Bloggerii militari rusi au relatat ca fortele Wagner opereaza tancuri T-90 in Bahmut, sugerand ca liderii rusi au alocat mai multe mijloace moderne pentru Wagner in eforturile lor de a cuceri orasul.

Readucerea lui Teplinski este prin urmare si o o incercare a Ministerului rus al Apararii de a se pozitiona mai bine pentru a lucra cu Wagner pentru a finaliza sarcina de a cuceri Bahmut.

Si Ministerul britanic al Apararii a scris, in ultima sa evaluare despre razboi, de duminica, despre revenirea generalului rus Mihail Teplinski intr-un rol cheie, afirmand ca aceasta mutare sugereaza tensiuni interne intense cu privire la strategia militara a Rusiei pe frontul din Ucraina.