La Kiev a inceput primul proces de judecata pentru crime de razboi de la inceputul invaziei ruse. Pe banca acuzatilor a comparut un soldat rus acuzat de uciderea unui civil ucrainean neinarmat. Avocatul sau a recunoscut ca dosarul impotriva acestuia este solid, precizand ca clientul sau inca nu a decis daca va pleda vinovat.

Publicat:13.05.2022, 16:37

Sergentul Vadim Shishimarin este acuzat ca l-a impuscat pe un barbat in varsta de 62 de ani prin geamul unei masini in satul Ciupakivka din nord-estul tarii. El risca inchisoare pe viata, conform pedepselor prevazute in sectiunea din codul penal ucrainean care se refera la legile si obiceiurile de razboi. Purtatorul de cuvant al Kremlinului nu a vrut sa comenteze inceputul procesului.

Dimitrii PESKOV, PURTATORUL DE CUVANT AL KREMLINULUI: ”Din pacate nu am informatii despre acest proces si despre acest caz. Nu stiu cat de adevarat este asta. Nu exista deloc informatii despre asta.”

Avocatul soldatului a recunoscut ca dosarul impotriva clientului sau, care nu a decis inca cum va pleda, este solid, dar a declarat ca decizia finala cu privire la probele care vor fi admise va fi luata de tribunalul din Kiev. Procesul marcheaza prima data de la inceputul invaziei cand un membru al armatei ruse va fi judecat pentru o crima de razboi. Anchetatorii ucraineni au anuntat ca au identificat pana acum peste 10 mii de presupuse crime de razboi comise de fortele armate ale Rusiei. Moscova respinge acuzatiile.