Guvernul SUA a impus luni interdictii de calatorie pentru doi ofiteri rusi acuzati de „implicare in incalcari masive ale drepturilor omului” in estul Ucrainei, printre care si Azatbek Omurbekov, transmite DPA, potrivit hotnews.ro

Publicat:21.11.2023, 13:04

Washingtonul il acuza pe Azatbek Omurbekov, cunoscut si drept „macelarul din Bucea”, de comiterea de „omucideri extrajudiciare a unor civili neinarmati ucraineni” din Andriivka (estul Ucrainei), potrivit Departamentului de Stat american.

Ulterior, Omurbekov si-a condus unitatea, Brigada motorizata 64, in localitatea Bucea de la periferia Kievului, unde militarii rusi „au ucis, au batut, au dezmembrat, au ars si au comis executii sumare de civili”, potrivit declaratiei citate.

Uniunea Europeana a impus deja sanctiuni contra lui Azatbek Omurbekov pentru responsabilitatea sa directa pentru atrocitatile comise la Bucea.

De asemenea, guvernul SUA l-a plasat pe caporalul Daniil Frolkin pe lista celor supusi sanctiunilor din cauza crimelor de la Andriivka.

„Informatiile potrivit carora Omurbekov si Frolkin au fost implicati in incalcari masive ale drepturilor omului, asa cum a fost documentat de ONG-uri si de anchete independente, sunt serioase si credibile”,  a subliniat Departamentul de Stat american.

Ca rezultat al sanctiunilor, Omurbekov, Frolkin si membrii familiilor lor nu mai pot intra pe teritoriul SUA.

In urma invaziei ruse pe scara larga in Ucraina lansate in februarie 2022, guvernul american a impus numeroase sanctiuni impotriva Moscovei, institutiilor ruse sau colaboratorilor presedintelui rus Vladimir Putin. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.