Mama unui soldat ucrainean, care a murit pe front a cumpărat echipamente pentru militarii ucraineni din banii pe care i-a primit după moartea fiului ei. Femeia a donat jumătate de milion de grivne armatei ucrainene, din care a fost cumpărată o mașină și douăzeci de drone.

Publicat:03.04.2024, 17:17

Evghenii Chiziuk originar din regiunea Hmelnițk, în vârstă de 44 de ani, a murit în 2022 în apropiere de Bahmut.  În memoria lui, mama sa a decis sa doneze compensația care i-a fost oferită de stat dupa decesul fiului ei.

Evghenii Chiziuk a mers întotdeauna în cele mai fierbinți puncte și a murit ca un erou, spune mama sa.  

Maria CHIZIUK, MAMA SOLDATULUI DECEDAT:  „I-a acoperit pe camarazi cu el însuși și totul a venit peste el. Medicul de la unitatea lor mi-a spus că Evghenii era în spital la Dnipro, că a rămas fără picior, dar nu mi-a spus că avea răni incompatibile cu viața.”  

Bărbatul a fost înmormântat în satul său natal din regiunea Hmelnițk. Mama sa și-a promis banii pe care în va primit pentru fiul ei îi va dona armatei.

Maria CHIZIUK, MAMA SOLDATULUI DECEDAT:  „M-am hotărât că dacă reușesc să fac rost de un bănuț pentru el, cu siguranță îi dau pe toți. Dacă pe el nu au reșit să-l salveze, măcar pe alții să-i ajute.”

Când a primit compensația oferită mamelor și soțiilor soldaților uciși, femeia s-a adresat voluntarilor și le-a dat jumătate de milion de grivne. Cu acești bani, aceștia au cumpărat o mașină și 20 de drone, care au fost trimise la cinci brigăzi diferite. Când vehiculul și dronele au ajuns pe front, militarii au contactat-o imediat pe Maria Chiziuk.

Maria CHIZIUK, MAMA SOLDATULUI DECEDAT:  „Băieții au sunat și au spus că mașina este bună, merge pe câmpul de luptă, ajută.”

Mama soldatului decedat spune că va continua să ajute Forțele Armate ale Ucrainei și că va păstra suficienți bani pentru a construi și un monument pentru fiul ei. Femeia speră că exemplul ei îi va inspira și pe alții, deoarece fiecare donație face ca victoria să fie mai aproape.