Decizia Germaniei de a trimite Ucrainei tancuri Leopard este salutata de Uniunea Europeana, dar in special de unele dintre cele mai ”aprige” state membre ale Europei, si anume Polonia si tarile baltice - noteaza BBC News, scrie stirileprotv.ro

Publicat:25.01.2023, 13:58

Aceste tari au fost mai tot timpul in prima linie in ceea ce priveste promovarea sanctiunilor impotriva Rusiei si, cel mai recent, au facut presiuni deschise asupra Germaniei pentru a permite furnizarea de tancuri Leopard 2.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki multumit public pe Twitter cancelarului german Olaf Scholz. "Decizia de a trimite tancuri Leopard in Ucraina este un pas mare pentru a opri Rusia", a scris el.

Si ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, salutat anuntul oficial al Berlinului privind aprobarea de livrari a tancurilor de lupta.

El a postat pe Twitter o fotografie cu culorile Ucrainei, un tanc si un joc de cuvinte, "Tanke Schon".

Postarea sa s-a viralizat imediat, fiind redistribuita pe reteaua de socializare de peste 200 de ori in mai putin de o ora de la publicare.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a salutat decizia germana, multumindu-i cancelarului Olaf Scholz. El descrie aceasta masura ca fiind "un pas mare pentru a opri Rusia".

Polonia intentioneaza deja sa furnizeze tancuri Leopard 2 Ucrainei vecine, acum ca Germania a aprobat aceasta masura.

In ultimele zile, Polonia a facut presiuni asupra Germaniei pentru a trimite tancuri Leopard si pentru a aproba ca si alti aliati din NATO care detin tancuri de fabricatie germana sa le trimita aceste vehicule blindate.

Guvernul polonez a declarat ca este pregatit sa trimita 14 dintre tancurile sale Leopard 2 - din stocul sau de aproximativ 250 - in Ucraina.

In ultimul an, Polonia a trimis Ucrainei aproximativ 250 de tancuri T-72 mai vechi, din epoca sovietica.

Morawiecki a declarat marti pentru BBC ca, pe langa trimiterea celor 14 Leopard, guvernul sau va trimite in curand alte 50-60 de tancuri mai vechi, din epoca sovietica, in Ucraina.