In pofida faptului ca nu detine in prezent niciun tanc Leopard 2 de fabricatie germana, Olanda a anuntat miercuri ca este pregatita sa cumpere tancurile pe care in prezent doar le inchiriaza, pentru a le trimite in Ucraina, potrivit CNN, transmite hotnews.ro

Publicat:25.01.2023, 18:43

Olanda nu are niciun tanc de lupta, dupa ce si-a vandut toate tancurile de lupta Leopard 2 Germaniei in 2018 si 2021, potrivit Registrului de Arme Conventionale al Natiunilor Unite. Olanda inchiriaza in prezent 18 tancuri de lupta Leopard 2A6 de la Germania.

Rutte a sugerat ca Tarile de Jos ar putea achizitiona aceste tancuri in mod direct si apoi sa le trimita in Ucraina.

„Daca este util ca Olanda sa participe si ea, atunci suntem pregatiti sa facem acest lucru.

Aceste discutii sunt in curs de desfasurare, le-am spus germanilor ca suntem pregatiti sa luam in considerare in mod serios acest scenariu”, a declarat pentru RTL News premierul olandez Mark Rutte, precizand insa ca decizia nu a fost luata inca.

Cate tancuri ar urma sa fie trimise in Ucraina

Germania a aprobat miercuri trimiterea de tancuri Leopard in Ucraina.

Marea Britanie a fost prima tara care a anuntat ca-si va trimite tancurile sale, Challenger 2, in timp ce Polonia a facut presiuni pentru ca Berlinul sa aprobe trimiterea tancurilor sale Leopard 2.

Germania, care a purtat discutii cu Statele Unite si cu alti aliati, a anuntat ca obiectivul general ar fi acela de a furniza Ucrainei doua batalioane de Leopard 2. Un batalion cuprinde in mod obisnuit trei sau patru companii, fiecare cu aproximativ 14 tancuri, astfel incat acest lucru ar putea insemna trimiterea unui total de 80 pana la 110 tancuri de fabricatie germana.

Ce tari ar putea trimite tancuri in Ucraina

GERMANIA

Germania a declarat ca va furniza tancuri de lupta Leopard 2, un vehicul construit de producatorul Rheinmetall, cu un tun de 120 mm, unul dintre cele mai utilizate in Occident. A precizat ca va trimite o companie initiala de 14 tancuri.

STATELE UNITE

Oficialii americani spun ca Washingtonul este pregatit sa trimita cateva zeci de tancuri de lupta M1 Abrams, intr-o schimbare fata de pozitia anterioara. Tancul are un tun cu teava de 120 mm.

MAREA BRITANIE

Guvernul britanic a anuntat in ianuarie ca va trimite o escadrila, adica 14, din tancurile sale de lupta Challenger 2, care are un tun de 120 mm cu teava in rafala.

POLONIA

Varsovia a declarat ca este pregatita sa trimita pana la 14 dintre tancurile sale Leopard 2 si a inaintat o cerere de aprobare Berlinului.

NORVEGIA

Guvernul norvegian ia in considerare ideea de a trimite din tancurile sale Leopard, a relatat presa.

FINLANDA

Ministrul finlandez al apararii, Mikko Savola, a declarat ca Finlanda se va alatura grupului de tari care trimit tancuri Leopard 2 in Ucraina, dar contributia va fi limitata, deoarece Helsinki nu face inca parte din NATO si nu isi poate pune in pericol propria aparare.

OLANDA

Premierul olandez Mark Rutte a declarat ca Olanda este pregatita sa livreze tancuri de lupta Ucrainei daca va fi nevoie.

SPANIA

Ministrul spaniol al apararii, Margarita Robles, a declarat ca Spania este deschisa ideii de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei.

FRANTA

Guvernul francez ia in considerare trimiterea tancului sau Leclerc, care are un tun cu teava lisa de 120 mm, afirmand ca toate optiunile sunt pe masa. Anterior, a refuzat cererile in acest sens, spunand ca misiunile franceze in strainatate limiteaza numarul de tancuri disponibile, iar intretinerea grea a tancului sau face ca acesta sa nu fie chiar masina de lupta ideala pentru Ucraina.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.